Hopp til innhold

Kastet marihuana over bord

Han hadde hørt at det var lett å innføre narkotika med ferga fra Danmark til Norge. Nå må han sone to måneder i fengsel for Danmarks-turen.

Christiania i København

22-åringen dro hit til Christiania i København for å kjøpe narkotika.

Foto: Ellen Henriette Suhrke / Scanpix

Den 22 år gamle mannen var med kamerater på Danmarks-tur. Under oppholdet dro han til Christiania i København uten at kameratene visste om det. Han hadde spart opp penger, og fikk kjøpt drøyt 500 gram marihuana for 24 000 kroner.

GPS-sender i bagen

Hjemturen gikk med ferga til Larvik, og før båten la til havn kastet han narkotikaen over bord i en vanntett bag som også inneholdt en GPS-sender.

22-åringen fikk hjelp av en annen kamerat med båt til å fiske opp bagen, og narkotikaen ble derfor fraktet trygt i land. Men tollerne hadde fått tips om smuglingsforsøket, og dermed ble 22-åringen avslørt.

Innførsel er skjerpende

Nå har saken vært oppe i tingretten, og mannen erklærte seg skyldig. Påtalemyndigheten ville at straffen skulle settes til ubetinget fengsel i 90 dager, noe som sammenfaller med tidligere dommer for kjøp og oppbevaring av lignende mengde narkotika.

Retten anser innførsel av narkotika til Norge som skjerpende. Høyesterett har tidligere lagt til grunn at innførsel må bedømmes strengere enn kjøp og oppbevaring fordi innførsel øker tilgjengeligheten til narkotikaen.

Kan bli anket

22-åringen ba om samfunnsstraff i stedet for fengsel. Det begrunnet han blant annet med at han er i ferd med å få seg en jobb. I tillegg har han vært rusfri de siste seks ukene.

Retten var i tvil om mannens motivasjon for å gjennomføre en samfunnsstraff og fulgte langt på vei påtalemyndighetens påstand. Dermed ble straffen satt til 90 dagers fengsel der 30 dager gjøres betinget.

Mannens forsvarer sier til NRK at dommen muligens kan bli anket.