Hopp til innhold

Kaster du bort penger?

Du kunne fått billigere reise, strøm, bensin, klær, tv, hotellrom, dekk, mat og mye, mye mer. – Folk er for late til å bruke medlemsfordelene sine, tror «Gjerrigknarken».

De fleste av oss har mange medlemskort i lommeboka

Det blir mange kort å holde styr på etter hvert.

Foto: Mette Stensholt Schau / NRK

De fleste har en lommebok som bugner av kort. Bankkort og førerkort, så klart. Men også mange fordelskort i matbutikker, klesbutikker og medlemskort i foreninger og lag er presset inn.

Men tar du dem ut og bruker dem?

Mye å spare

Gjerrigknark.com - Rune Nikolaisen

Rune Nikolaisen er gjerrigknark og bruker kortene sine godt.

Foto: Bjørn Kenneth Muggerud

– Jeg har 15-20 kort i lommeboka. Jeg bruker dem hele tiden og sparer mye på det, sier Rune Nikolaisen, også kjent som «Gjerrigknarken».

Han deler sine spareråd via nettsiden Gjerrigknark.com. Og medlemsfordeler har han full oversikt over. Det er han kanskje litt alene om?

– Mange gidder ikke og tenker at det ikke er så mye å spare på denne lille handelen, mens jeg tenker at jeg sparer fra første krone og til slutt blir det faktisk tusenvis av kroner av det, sier den selverklærte gjerrigknarken.

Dagen før vi snakket med ham var det trippel-Trumf, forteller han glad. Da tok han ukeshandelen av mat.

– Ja, for alle husker vel å ukeshandle, spør han med et smil.

Mye rart man kan få

Hver 6. bilvask er gratis.

Klippekort er sjelden i lommeboka lenge nok til at du får utnyttet gratisvasken.

Foto: Mette Stensholt Schau / NRK

Er du eller barna medlem i et idrettslag? Da har du faktisk tilbud om billigere og raskere helsehjelp. Norges idrettsforbund har en egen nettside for innmelding av skader og en hjelpetelefon der du kan få råd. Til og med operasjoner tilbyr de.

Spiller den håpefulle i korps? Ja, da kan du få både forsikring av instrument og betalt tannbehandling hvis uhellet skulle være ute midt i marsjen.

LO-medlemmer er det mange av. Men hvor mange utnytter at man kan få tilbud om avslag på pris hos eiendomsmegler, låne selskapslokaler og leie bil?

Boligbyggelag har også mange ulike tilbud til sine medlemmer. Leie av container, flyttebil, operabilletter, teaterbilletter, lamper, reise med Hurtigruta for å ta de mer kuriøse tilbudene. Billig strøm, bensin og forsikring har de nesten alle sammen.

For mye forsikring?

Kredittkort i lommebok.

Lommeboka full av kort?

Foto: Ivan Chuyev

Særlig reiseforsikring kan det hende du har både tre og fire ganger på samme reise. Hvis du kjøper den med kredittkort, er medlem av en fagforening, bor i et borettslag og kanskje har en reiseforsikring privat, ja, da burde du være trygg.

Det betyr dessverre ikke at du får ut fire ganger så mye som det reisen har kostet deg.

Så sjekk om du allerede er forsikret før du kjøper enda en forsikring på flyselskapets nettside.

Ikke alltid billigst med gode tilbud

– Jeg hadde forsikring via fagforeningsmedlemskap, forteller gjerrigknark Rune Nikolaisen og fortsetter: – Så sjekket jeg og fant ut at jeg sparte 20 000 kroner på å bruke et annet selskap. Da byttet jeg og meldte jeg meg ut!

Også hos Forbrukerådet er rådet å sjekke om medlemstilbudet egentlig er så bra.

– Vi har uavhengige nettsider der du kan sjekke om forsikringstilbudet er godt eller om strømprisen egentlige er så billig som du blir fortalt, sier kommunikasjonsrådgiver Martin Halsos.