Ribbe, pinnekjøtt og julebakst med smult og delfiafett er, ja, fullt av fett – og vi elsker det. Men det gjør også rottene.
Stekepanner, langpanner, gryter og tallerkener fulle av matfett bør ikke vaskes med varmt vann og såpe. Det tetter nemlig avløpsrørene dine – og kommunens.
Larvik kommune oppfordringer på sin hjemmeside innbyggerne til å ikke kaste fett i vasken eller i toalettet, for det er det samme rørene som frakter videre avløp fra både vasker og toaletter.
Varmt fett vil nemlig stivne igjen når det kommer lenger ut i rørene og blir kaldt.
Ifølge nettstedet fettvett.no lever rotter i avløpsnettet utelukkende av fett- og matrester som kastes i avløpet.
Ingen mat – ingen rotter, sier dem.
Slik kvitter du deg med fettet på riktig måte
- Ha alltid som regel at du skal tørke ut fettrester med papir fra stekepannen etter at du har brukt den. Tørkepapiret med fett kaster du i posen for matavfall (eller restavfall).
- Fett fra juleribbe, pinnekjøtt, smultgryte og så videre lar du stå til det er avkjølt og stivnet. Så kan du skrape det ut og kaste det sammen med øvrig matavfall.
- Fett som ikke stivner samler du i tett emballasje (melkekartong f.eks.) og
- Baking av julekaker som smultringer, fattigmann og rosettbakkels, kan gi deg en stor rest med matfett i kjelen. Dette fettet stivner når det blir kaldt, og dette fettet er helt utmerket til å lage meiseboller til fuglene.
- Rester fra supper og gryter som helles i avløpet, er deilig mat for kloakkrottene, i tillegg til at matrestene kan inneholde mye fett som fester seg på rørveggene. Hell flytende matrester over i en tom melkekartong, teip igjen toppen og kast den i restavfallet. Du kan også putte kartongen i fryseren i et døgn, slik at matrestene stivner før du kaster den i avfallet.
- Mange heller ut oljen fra glass/bokser med fetaost og oliven i vasken. Men denne oljen er kjempegod å bruke i for eksempel salater, sauser og på poteter. Hell oljen over maten og kast den tomme emballasjen i restavfall.
Kilde: Fettvett.no