Hopp til innhold

Kapret knivdronninga

Etter å ha avvist alle friere i 15 år har Norges knivdronning nå flyttet hjemmefra – til et liv i rampelyset.

Dronningkniven
Foto: Per Simon Mustvedt / NRK

Helt siden hun første gang ble vist fram offentlig under OL på Lillehammer, har hun vært beundret av knivinteresserte i inn- og utland.

Arne Martin Solbjørs unike kniv med skaft og slire i bukkehorn, og holker i gull, ble fort omtalt som knivdronninga, og mange har villet kjøpe kniven.

Alarmen gikk

Men Solbjør, som er en av Norges fremste nålevende knivmakere, har sagt nei til alle tilbud. I fjor oppsøkte imidlertid en oppkjøper bonden og knivmakeren fra Øyfjell i Vinje og fristet med langt over 100 000 kroner i kontanter.

Da gikk alarmen i knivmiljøet. Siden er det samlet inn 50 000 kroner blant knivinteresserte, og gavefondet til DnB NOR i Telemark bladde også opp 50 000 kroner for å beholde kniven i Telemark.

Flyttet til nabokommunen

Dermed ble det handel, og knivdronninga flyttet fra Øyfjell til Eidsborg i nabokommunen Tokke.

- Vi er utrolig glade og stolte over å få knivdronninga i knivsamlingen vår, sa en strålende fornøyd direktør Dag Rorgemoen ved Vest-Telemark Museum i Eidsborg da han forleden kunne plassere den unike kniven i monteren på museet.

Og knivkunstneren selv, Arne Martin Solbjør, er også fornøyd, selv om han kunne fått langt bedre betalt om han hadde solgt kniven til private: