Kan mye kakebakst gi mildere vær?

I gamle dager trodde man at det var de mange rykende bakerovnene som gjorde at det ble mildt vær i dagene før jul.

bakeri

Det er masse delikat bakst å velge blant i disse juletider. I gamle dager trodde man faktisk at produksjonen av all julebaksten påvirket været.

Foto: Knut-Øyvind Hagen / NRK

Det er hektisk aktivitet på Tinholt bakeri i Skien. En mengde kaker med tittelen «God jul» blir pyntet, bakeovnene er varme og glødende og lange remser med wienerbrød legges i avlange former.

baking

For mange blir det ikke ordentlig juleselskap uten en dekorativ bløtkake med krem og julepynt.

Foto: Knut-Øyvind Hagen / NRK

Det er liten tvil om at all bakerjobben trengs, for det er mange som titter innom bakeren og vil ha meg seg fersk julebakst.

Les også:

Kjenner folk til det?

Men kan det virkelig være sånn at all produksjonen av julebakst kan påvirke utetemperaturene, som man hevdet i gamle dager? Og kjenner denne dagens bakerkunder til det gamle uttrykket «kakelinna»?

– Ja, det har jeg hørt om. Jeg tror at det er den tiden før jul, og at det henger gjerne sammen med at kakebaksten har fullt kjør, sier en jente av den yngre generasjonen.

– Jeg vet at det har noe å gjøre med vinden før jul, sier en noe eldre mann.

Og en dame som representerer den eldste generasjonen ser først og fremst på kakelinna som en praktisk tid.

– Det er en fin tid for å pusse vinduene før jul, sier hun.

Bakeren har oversikt

Bakeren selv, og daglig leder ved Tinholt bakeri, vet selvsagt godt hva uttrykket er:

– Kakelinna er noe fra gammelt av, som da de gamle bondekonene fyret opp i ovnene sine. Da røk det fra alle pipene og da ble det snakk om at den fønvinden som kom skyldtes all varmen fra bakingen.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Baker

Daglig leder for Tinholt bakeri (til venstre) gleder seg over økningen i salg av bakervarer i julestria. Her baker han noe av det aller mest populære, nemlig wienerbrød, sammen med en kollega.

Foto: Knut-Øyvind Hagen / NRK

Ikke lenger like aktuelt

Han mener derimot ikke at uttrykket ikke er like aktuelt i dag, selv om det fortsatt eksisterer på folkemunne.

– I dag er det nok ikke den samme naive troen fra vår side. I dag er det nok andre naturkrefter som gjør at det blir slike temperaturer som vi ser i øyeblikket.

Juletiden innebærer travle tider for den samlede bakerstanden. Dette bakeriet er intet unntak.

– Vi har det veldig travelt om dagen, samtidig har vi gjort vårt aller beste for å være forberedt.

Han mener det er vanskelig å si eksakt hvor mye inntektene øker, men at det nok er snakk om en økning på cirka 30 prosent.

baking

Det er bløtkaker på rekke og rad med påskriften God Jul som skal pyntes. Men Anne Storm Olsen skrider til verket med godt humør.

Foto: Knut-Øyvind Hagen / NRK

Meteorologens fasit

Børje Johannson ved Meteorologisk institutt kjenner også til uttrykket kakelinna, men ser det hele, naturlig nok, fra et mer vitenskapelig perspektiv.

– Det skjer ofte i midten av desember at det blir kraftig lavtrykksaktivitet i Norskehavet, og det skaper fuktig og mildt vær, særlig i sør- Skandinavia. Det blir også gjerne grått og tåkete, særlig i østafjells-området.

Johansson sier at dette i høyeste grad gjelder for været akkurat nå.

– Nå er det jo en skikkelig mild værsituasjon, med kraftige lavtrykk fra Island som går inn i Norskehavet. På Blindern (Universitetet i Oslo), har vi i dag hele ni varmegrader, det er tolv grader over gjennomsnittet for denne årstida.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Nå kommer mildværet

At det blir mildvær i tiden før jul, viser statistikk fra Meterologisk institutt. Meteorolog Børje Johansson sier at værsituasjonen skyldes at det kommer lavtrykk fra Norskehavet, som skaper fuktig og mildt vær.

Foto: Kjell Pihlstrøm/NRK

Myten lever videre

Og temperaturene kan denne gangen se ut til å holde seg videre inn i selve julehøytiden.

– Det ser ut til å bli en mild jul med høye temperaturer. Ganske ustabilt med perioder med nedbør.

Dermed ser det ut til at, baking eller ei, at det milde været vil holde seg – men myten om kakelinna vil garantert leve videre ...