– Kan ikke fatte at han har gjort det

Kona til den tiltalte 64-åringen forklarte seg i retten da rettssaken etter skytedramaet i Sandefjord fortsatte onsdag. Hun sier hun ikke kan skjønne at ektemannen kan ha utført gjerningen.

Ofrene etter skytingen i Badeparken

Her er alle fire ofrene utenfor rettssalen.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

Kona til tiltalte har også gitt ektemannen alibi for hendelsen den 14. januar i år.

– Det er helt utenkelig at mannen min har klart dette. Rett og slett fordi han ikke klarer helt enkle ting i hverdagen, fortalte hun.

64-åringen fra Sandefjord er tiltalt for fire drapsforsøk etter det som skal ha startet med et munnhoggeri. Da rettssaken startet i forrige uke erklærte han seg ikke skyldig.

Kona til tiltalte fortalte i retten i dag at ektemannen hadde hatt et epileptisk anfall dagen før skytedramaet. Mannen hadde da vært på et møte sammen med sønnen sin.

– Ofte er det slik at det da følger flere anfall dagen etter eller flere dager etterpå, forklarte kona.

– Hørte ham stå opp

Kona fortalte at dagen det ble skutt i Badeparken gikk hun ned en etasje i boligen ved 07.30-tiden for å jobbe. Der driver hun næringsvirksomhet.

Jeg hørte mannen min stå opp, og at han gikk ut med hunden til vanlig tid litt over klokka 09.00. Jeg hørte han kom hjem igjen og at han gikk inn på badet og vasket hunden. Deretter gikk han på kjøkkenet. Dette var rundt 10-tiden. Jeg hørte også at han gikk inn på soverommet.

– Hvordan vet du at han gikk på soverommet, spør aktor.

– Jeg vet at han pleier å være sliten når han har gått tur med hunden. Han trenger mye søvn, så dette er vanlig, sa hun. Jeg hørte at han satte på fjernsynet, fortalte hun, og legger til at hun prøver å følge med mannen sin.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Badeparken i Sandefjord

Her foregikk skytedramaet i Sandefjord 14. januar.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

Så ham sitte og sove under skytingen

Kona forklarte videre at hun var oppe i leiligheten for å hente noe klokka 10.55 og så at mannen satt i stolen sin. Dette sier hun at hun kan si med sikkerhet.

Politiet fikk melding om skytingen ca. kl. 10.40.

– Han satt fortsatt i stolen og halvsov da jeg kom opp igjen ved 11.45-tiden. Da sa han at sønnen vår hadde ringt og fortalt om skytedramaet i Badeparken. Jeg hadde også hørt det, og spurte om han kunne sette på fjernsynet for å få vite mer.

Så dreier samtalen seg inn på revolveren som ble funnet i parets hjem. Kona forklarer at hun kjente til den.

– Jeg kjente til revolveren som ble funnet. Jeg fikk den av en onkel på 70-tallet og at jeg vet at våpenet har blitt lånt bort en gang. (Dette med lån av våpenet ble omtalt av et vitne tidligere, som var kamerat av tiltalte. Red anm.).

Faren til kameraten hadde lånt revolveren en gang på 90-tallet for å undersøke om den kunne egne seg til konkurranseskyting, forklarte kona i retten.

– Kan slenge litt med leppa

Forsvareren spør om hunden, om tiltalte alltid hadde den med seg.

– Dersom han ikke hadde den med var det vanlig at den kom ned til henne der jeg jobbet. Det gjorde den ikke denne dagen.

På spørsmål fra forsvareren om mannens sykdom og hans eventuelle motstand mot rusmiljøet, svarer hun at hun ikke har registrert dette.

– Medisiner har gjort at han noen ganger kan «slenge litt mye med leppa» og sa det andre av og til tenkte, fortalte hun.

NRK.no følger rettssaken i Sandefjord tingrett.