– Kalkunen har de samme bakteriene som kylling, men den er ikke farligere enn den har vært tidligere, sier Stig Atle Vange, distriktssjef ved Mattilsynet i Vestfold.
Ifølge Vange viser undersøkelser fra 2012 og 2013 at kalkun, på samme måte som kyllingkjøtt, kan inneholde visse resistente bakterier.
– Man blir ikke syk av disse bakteriene, men vi ønsker ikke å få i oss bakterier som kan ha resistensgener, altså motstandskraft mot antibiotika, sier han.
- LES OGSÅ: Ikke overrasket over kyllingdebatt
- LES OGSÅ: Mattilsynet ikke overrasket over MRSA
Del opp arbeidet
Er du en av dem som ønsker å lage kalkun til nyttårsaften er det ifølge Vange viktig å følge hygieneregler på kjøkkenet. Hans klare råd er å dele opp kjøkkenarbeidet:
- Ikke hold på med rått kjøtt og salat samtidig.
- Gjør deg helt ferdig med tilberedningen av kjøttet før du begynner med tilbehøret.
- Vask kjøkkenutstyr som kniver og fjøler. Rydd unna. Vask hendene grundig etter at du er ferdig med kjøttet før du begynner med andre kjøkkenoppgaver.
- Kalkunen må være skikkelig gjennomstekt før den kan spises. Når den er gjennomstekt til 70 grader er bakteriene drept. Kjøttet skal se grått ut helt gjennom.
Stig Atle Vange, distriktssjef i Mattilsynet i Vestfold, mener det er trygt å spise kalkun på nyttårsaften hvis man følger gode regler for hygiene på kjøkkenet.
Foto: Karin Grønn Madshus / NRKNyt nyttårsmiddagen
Fokuset hjemme hos Vange selv er å lage god mat, men:
– Rådene med å gjøre det på en trygg måte er ikke i konflikt med å gjøre det på en god måte, altså på en smakfull måte, understreker han.
– Det som gjelder når man holder på med kjøtt, enten det er kalkun, kylling eller annet rått kjøtt er å bruke ren fjøl og rene kniver og ikke blande utstyret man bruker til rått kjøtt.
LES OGSÅ: Slakter and selv