Hopp til innhold

Kan ha funnet alvorlig genfeil hos barn

Hvis barna har sykdommen, kan livene deres bli forkortet med flere år. De bes nå om å ta en ekstra sjekk hos legen.

Per Morten Fredriksen

OPPFØLGING: Fredriksen sier det er viktig at barna følges opp dersom de har sykdommen.

Foto: Fredrik Laland Ekeli / NRK

Aktivitets- og testprogrammet HOPP har avdekket et høyt kolesterolnivå hos 80 barn. I tillegg har 18 barn et så høyt kolesterolnivå at det kan skyldes en genfeil. Disse barna bør nå undersøkes nærmere.

– Vi har bedt om at de skal ta en ekstra sjekk hos legen, sier professor ved Høyskolen Kristiania, Per Morten Fredriksen.

Han mistenker at de kan ha sykdommen Familiær hyperkolesterolemi (FH).

– Det er en tilstand som det er veldig viktig at man følger opp. Det kan redusere livslengden med mellom 15 og 20 år.

Ti av barna går på skole i Horten kommune, mens de åtte andre barna går på kontrollskoler for prosjektet, dette er Rasta skole i Lørenskog og Eiksmarka skole i Bærum.

Tallene kom frem i den første testen i forbindelse med HOPP-prosjektet. Totalt deltar 2300 barn i prosjektet.

HOPP står for Helsefremmende Oppvekst, og er et tverrfaglig kommunalt samarbeid som skal sørge for å bygge sunn livsstil hos barn og unge, gi bedre læringsforhold, økt trivsel og forebygge livsstilssykdommer og inaktivitet.

Tror ikke alle har sykdommen

– Nå tror vi ikke at alle disse 18 har sykdommen, men det er viktig å få kartlagt hvem som har det. For dem som har det, hjelper det ikke bare å spise sunt og å være fysisk aktive. De må også ha medisiner.

Fredriksen understreker at det også kan være noen av barna som har svært høye kolesterolnivåer uten sykdommen.

– Likevel er det alvorlig.

Barna er i aldersspennet fra andre til syvende klasse. Professoren er overrasket over antallet.

– Det er vesentlig flere enn det som er forventet.

80 med høyt kolesterolnivå

De aller fleste barna som er målt har normale verdier. Men i tillegg til de 18 barna som bør følges opp, er det funnet at 80 barn har så høye kolesterolverdier at Fredriksen kaller det en risikofaktor.

– Det er ikke faretruende når man er så ung som dette, men det er kanskje noe man kan bite seg merke i. Det vil da komme inn som en risikofaktor for hjerte- og karsykdommer. Når man begynner å få gjentetting av årer, så tror man kanskje at det er en sykdom som rammer eldre, men det starter faktisk i barndommen.

Vil forhindre sykdom

Nettopp hjerte- og karsykdommer er noe man ønsker å motarbeide i HOPP. Det forteller fastlege i Horten, og førstelektor på Høgskolen Kristiania Ole Petter Hjelle.

Ole Petter Hjelle

FOREBYGGENDE: Ved mer aktivitet i skolen håper man å forhindre sykdommer, forteller Hjelle.

Foto: Fredrik Laland Ekeli / NRK

– For det første er barn utrolig glade i å være fysisk aktive. Når vi har puttet fysisk aktivitet i skolen, så tar barna det imot med åpne armer, de elsker det. Det er bedre trivsel, dessuten tror vi at de lærer bedre. Og så reduserer man risikoen for sykdom senere i livet. Blant annet livsstilssykdommer som hjerte- og karsykdom, og sukkersyke.