Hopp til innhold

Risikerer 50.000 i bot for trehogst

Et eiendomsselskap kan få 50.000 kroner i bot etter at de hogde ned trær på egen eiendom mot kommunens vilje.

Ulovlig hogst på Husvik i Tønsberg

Et eiendomsselskap på Husvik i Tønsberg har hogget ned furutrærne som kommunen ville beholde. Nå kan de få en saftig bot.

Foto: Aina Beate Indreiten / NRK

Eiendommen på Husvik i Tønsberg ligger midt i et boligområde. Selskapet som eier tomta driver med salg og utleie av fast eiendom. Eieren av firmaet har flere ganger fått beskjed om at trærne ikke kunne felles uten kommunens tillatelse, likevel er nesten alle trærne på eiendommen hugget ned.

– Dette var store flotte furutrær som vi mente var viktig for bomiljøet, så dette ser vi svært alvorlig på, sier Rita Rigbo, by- og arealplansjef i Tønsberg kommune.

Saken skal til politisk behandling i Utvalg for bygge- og arealsaker 28. oktober og rådmannen i Tønsberg har innstilt på at det bør gis et overtredelsesgebyr på 50.000 kroner for ulovlig hugging av trær.

Ulovlig hogst

Slik så det ut før trærne ble felt. Nå er nesten all vegetasjon hugget ned.

Foto: Tønsberg kommune

Skal bygge boliger

Det har ikke lykkes NRK.no å få tak i mannen som eier eiendomsselskapet, men i et brev til Tønsberg kommune skriver eieren at:

”Det er dessuten tale om hogst på en tomt som er godkjent for bebyggelse, og hvor felling av trærne er en forutsetning for å gjøre plass til en planlagt bebyggelse.”

Det står et hus på tomta i dag, men mannen som også driver et snekkerfirma, har planlagt å bygge flere nye boliger på tomta.

”I verste fall kan det være felt et furutre for mye, som under enhver omstendighet ikke kan oppfylle vilkåret om vesentlig skade.” skriver mannen i sitt tilsvar til kommunen.

Eiendomsselskapet hadde fått tillatelse til å felle noen trær på den delen av tomta de nye boligene skal bygges, men kommunen ønsket at trærne mellom de nye boligene og huset som står på tomta i dag, skulle bevares.

– Det var gitt en tilbakemelding gjennom både forhåndskonferanse og brev hvor vi ba om en utenomhusplan som viser hvordan man skal skulle bevare trærne, sier Rigbo.

Ulovlig trefelling

Kommunen ønsket at trærne som sto mellom det hvite huset til høyre og den delen av tomta som skal bygges ut skulle bli stående, men nå er alle furutrærne hugget ned. Det hvite huset er det samme som er til venstre i den røde ringen i bildet ovenfor.

Foto: Aina Indreiten / NRK

- Uheldig for bomiljøet

By- og arealplansjef i Tønsberg kommune mener fellingen av trærne har svært uheldige konsekvenser for bomiljøet i området. I reguleringsplanen for området var trærne pekt ut som viktige for bomiljøet. Likevel var kommunen innstilt på å gi tillatelse til felling av noen av trærne.

– Vi ga beskjed om at en viss uttynning av greit, men at dette måtte skje i samråd med kommunegartneren, sier Rigbo og forteller at det var kommunegartneren som skulle ha det avgjørende ordet i forhold til hvilke trær som kunne felles og hvilke som skulle bevares.

– Hvorfor kan ikke folk bestemme selv hvilke trær de vil beholde eller hugge på egen eiendom?

– Vi har en overordnet plan som regulerer bruken av eiendommene. Den sier noe om hva de enkelte eierne kan gjøre på egen eiendom, blant annet hvor stort eller høyt man kan bygge og hvilke hensyn som må ivaretas for å bevare et godt bomiljø, forklarer Rigbo.

Den overordnede planen gjelder alle i området. Eierne av boligeiendommene har full råderett over egen eiendom, så lenge de holder seg innefor reguleringsplanen. Men tiltak utover dette må det gis tillatelse til etter søknad.

Les også:

- Vesentlig terrenginngrep

Tønsberg kommune mener fellingen av trærne innebærer et vesentlig terrenginngrep. Ifølge byggeforskriftene kan den som ulovlig utfører eller lar utføre tiltak uten nødvendige tillatelser i legges et gebyr. Gebyrene reguleres etter alvorlighetsgraden.

– Når tiltak ikke er i samsvar med plan- og bygningsloven kan vi inntil 50.000 kroner i bot, er derimot skadene uopprettelig kan vi gi et gebyr på inntil 200.000 kroner forklarer Rigbo.

Eieren er derimot av en annen oppfatning. Han er uenig i at trefellingen har gjort vesentlig skade på kulturlandskap, kulturminner eller kulturmiljøer og mener at vilkår for gebyr ikke er tilstede.

”Et bomiljø faller ikke inn under kulturlandskap eller kulturmiljøer…” og ”… for å kunne ilegge gebyrer er det en betingelse at hugsten kan føre til eller har ført til personskade, materiell skade eller skade for miljøet. Hugsten har ikke ført til verken personskade, materiell skade eller skade for miljøet.”, skriver han i brevet til kommunen.

Det er politikerne i Utvalg for bygge- og arealsaker som avgjør om eiendomsselskapet får et gebyr for trefellingen, men dersom det gis et gebyr på 50.000 kroner til selskapet får det trolig liten betydning.

Eiendomsselskapet eies av et snekkerfirma som omsatte for over 26 millioner kroner i 2010. Mannen som eier snekkerfirmaet er også deleier i flere mindre eiendomsselskaper som til sammen hadde en omsetning på rundt 12 millioner kroner. I tillegg hadde eieren selv en skattbar inntekt på 3,5 millioner kroner i 2009.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark