Hopp til innhold

Kan be om ny vurdering av rådmannen

Rådmannen i Sandefjord er allerede under gransking fordi en varsler mener hun blant annet har brutt arbeidsmiljøloven. I dag vil politikerne vurdere å la en ekspert se på om det var rett av rådmannen å blåse varsleren for ledergruppa.

Gudrun Grindaker

Målet er å finne en ekspert alle har tillit til.

Foto: Martin Tangen Schmidt / NRK

Kommunen har bedt Tenden advokatfirma granske påstandene fra en varsler om at rådmann Gudrun Haabeth Grindaker blant annet har brutt arbeidsmiljøloven, påstander Grindaker tilbakeviser.

I forbindelse med varselet fortalte rådmannen hele ledergruppen hvem varsleren var. Noe som i seg selv kan være ulovlig og en alvorlig svekkelse av vernet en varsler har krav på. Grindaker er i dag styremedlem i Transparency International Norge, en organisasjon som er svært opptatt av at varslere blir behandlet på en god måte. Tidligere arbeidet Grindaker for KS, der hun signerte en veileder for hvordan kommunene bør håndtere varslinger.

Vil ikke si noe om tilliten til rådmannen

Etter den siste avsløringen har både ordfører Bjørn Ole Gleditsch fra Høyre og gruppenestleder i Arbeiderpartiet, Arild Theimann, ikke villet si noe direkte om tilliten til rådmannen før granskingen til Tenden advokatfirma er ferdig.

Flere NRK har snakket med ønsker nå en rask avklaring fra en utenforstående ekspert på lovligheten i at rådmannen fortalte hvem varsleren var til sine ledere.

– Dette er noe både jeg, varslerens advokat og ordføreren mener er fornuftig å få avklart. Det sier advokaten til rådmannen Einar Engh.

Hvorfor er dette viktig?

– Da er vi over på enkeltheter i saken. Det ønsker jeg ikke å gi noen uttalelse om.

Også advokaten til varsleren, Arve Due Lund, er tilbakeholden og vil ikke gi noen kommentar.

Søker enighet bak lukkede dører

Ordføreren sier derfor at han vil ta dette opp som en orienteringssak bak lukkede dører under formannskapet tirsdag.

– Siden partene er uenige, vil jeg foreslå å hente inn en uavhengig instans for å vurdere om det var galt av rådmannen å fortelle ledere hvem varsleren var, sier ordfører Bjørn Ole Gleditsch.

Noen av ekspertene som politikerne kan komme til å be om å se på saken er professor emeritus Stein Evju, professor II og advokat Jan Fougner og Birthe Eriksen, som er advokat med doktorgrad på arbeidstageres rett til å varsle.

Målet er å finne en ekspert på området som alle har tillit til.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark