Hopp til innhold

Få et gjenblikk med sabotørene i NRKs arkiver

TV-serien «Kampen om tungtvannet» har blitt sett av tusenvis. Her er fem reportasjer fra NRK-arkivet om den historiske aksjonen og om hvorfor den fasinerer så mange.

orsk Hydros fabrikk for tungtvann på Vemork ved Rjukan, trolig fotografert like før 2. verdenskrig.

Norsk Hydros fabrikk for tungtvann på Vemork ved Rjukan, trolig fotografert like før 2. verdenskrig. Joachim Rønneberg var leder av Operasjon Gunnerside.

Foto: Montasje: SCANPIX og BERG, BJØRN / SCANPIX

Vi har tatt et dypdykk i NRKs arkiv og funnet noen historiske godbiter:

1. Sabotørene hedres av Forsvaret

26.februar markerte Forsvaret at det er 70 år siden tungt-vanns-aksjonen på Vemork i Telemark. Joachim Rønneberg var hedersgjesten.

SE VIDEO: I februar 2013 markerte Forsvaret at det var 70 år siden tungvannaksjonen. Gjestene fikk en demonstrasjon på hvordan Forsvaret ville løst oppgaven i dag.

I 2013 hedret Forsvaret sabotørene 70 år setter den kjente aksjonen på Rjukan. I militæret er Operasjon Gunnerside betegnet som en av de mest vellykkede aksjonsjonene noen gang.

Uten å avfyre et eneste skudd, fikk de norske sabotørene hindret at tungtvannet kom i Hitlers hender. Lederen av operasjonen, Joachim Rønneberg, var til stede under markeringen.

2. Utførte ordre om å senke ferge

Knut Lier Hansen fortalte i Lørdagsrevyen 2004 om senkinga av Hydro ferga.

SE VIDEO: Knut Lier Hansen fortalte i 2004 hvordan han som ung soldat var med på å senke Hydro-ferga der 18 mennesker døde.

Knut Lier Hansen var en av motstandsfolkene som senket fergen med
tungtvann på Tinnsjøen 20. februar 1944. Han fortalte i 2004 at han utførte en nødvendig ordre for å hindre tyskerne i å lage atomvåpen.

For to av de overlevende var det fortsatt mange ubesvarte spørsmål. Aksjonen tok livet av 18 mennesker, der de fleste var sivile.

3. Turister med respekt for sabotørene

Eventyrlystne med stor interesse for andre verdenskrig får nå et spesielt tilbud på Rjukan. Etter et par dagers trening kan turistene få lov til å oppleve tungtvannsaksjonen, slik den var for snart 70 år siden.

SE VIDEO: Mange ønsker å oppleve Gunnerside-aksjonen. Det har ført til en spesiell form for turisme.

Eventyrlystne med stor interesse for andre verdenskrig får nå et spesielt tilbud på Rjukan. Etter et par dagers trening, kan turistene få lov til å oppleve tungtvannsaksjonen.

4. Mears gav sjefene sine et ultimatum

Når Ray Mears viser seg på britiske TV- skjermer har han like mange seere, som det er folk i Norge . Over 4 millioner seere benker seg for å se hva Ray opplever på turene sine. Og, den britiske TV- kjendisen skulle oppleve tungtvannsabotørenes ferd fra Hardangervidda til Vemork. Hvis ikke truet han BBC- ledelsen med å gå til konkurrerende kanaler.

SE VIDEO: Tv- kjendisen Ray Mears fra BBC gikk i sabotørenes fotspor i 2003. Han var imponert over de unge soldatenes innsats under krigen.

«Heltene fra Telemark» er hedret på mange måter. I 2003 hoppet BBC- stjernen, Ray Mears, i fallskjerm inn på Hardangervidda og tok seg fram til Vemork på samme vis som tungtvannssabotørene.

BBC-stjernen var fast bestemt på at han ville formidle den kjente krigshistorien fra Rjukan.

5. Filmatisert av Hollywood

Kirk Douglas ankommer Fornebu

SE VIDEO: I dette klippet kan du se skuespiller Kirk Douglas ankomme Fornebu før innspillingen av Hollywood-produksjonen «Helter i Telemark».

I 1965 kom filmen «The Heroes of Telemark» ut. Filmen var en Hollywood-produksjon med Kirk Douglas og Richard Harris i hovedrollene som Rolf Pedersen og Knut Straud. Kirk Douglas landet på Fornebu og ga der et intervju om innspillingen.

Les også: Tungtvannskveld på Vemork 28. januar

Les også: Her gikk sabotørenes fluktrute