Hopp til innhold

Kampen om å få strøm fra havvind utenfor Sør-Norge er i gang

Industrien advarer om at det spøker for det grønne skiftet. Ved en av Norges største industriparker mangler de strøm allerede i dag. Og for dem haster det å få mer.

Sverre Gotaas

VIL HA MER: Administrerende direktør for Herøya industripark, Sverre Gotaas, mener det er ingen tid å miste for å få plass mer strøm til industriparken i Porsgrunn.

Foto: Veronica Westhrin / NRK

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

– Vi har for få av de der.

Sjefen på Herøya industripark i Porsgrunn peker på strømmasten som henger over området.

Mange bedrifter holder til i industriparken, og bare en av dem, gjødselprodusenten Yara, har et av Norges største punktutslipp av CO₂ med nesten 800.000 tonn i året.

Selv om de i dag fanger opp en del av utslippene, vil de kvitte seg med mer. Men da trenger de tilgang på mye mer kraft – som i dag ikke finnes.

– Det betyr at en del av de store prosjektene våre leietakere har tenkt å utføre, enten blir utsatt eller ikke gjort. Så her er det snakk om verdiskapning og arbeidsplasser, sier administrerende direktør for Herøya industripark, Sverre Gotaas.

Han må i dag si nei til folk som vil etablere seg i industriparken og frykter Norge står overfor en industridød på sikt om de ikke får tilgang på mer strøm.

De trenger strømmengder som tilsvarer åtte ganger av Drammen bys forbruk. I dag har de 300 megawatt inn til industriparken. De trenger 2000.

Kamp om havvindprosjekt

Yara holder nå på med et pilotprosjekt for å bli «grønnere».

– Dette prosjektet her vil ta bort cirka 40.000 tonn med CO₂ fra eksisterende ammoniakkproduksjon. Det forklarer fabrikksjef hos Yara, Ole Jacob Siljan, og viser NRK prosjektet som skal elektrifisere deler av produksjonen.

Yara og hele industriparken trenger to ting. Tilgang på strøm til anlegget og kraftledninger inn for å få strømmen levert, forklarer fabrikksjefen. Og det haster.

– For å få til det grønne skiftet, er vi avhengige av å få kraft, mener Siljan.

En del av løsningen kan ligge i det nye havvindprosjektet Søndre Nordsjø 2, som planlegges utenfor Sør-Norge.

– Vi synes jo det hadde vært fint om det hadde kommet hit. Altså at det ble lagt til lands her, for da hadde vi jo fått strøm direkte hit, forklarer Sverre Gotaas og påpeker at det også krever at strømnettet rundt forsterkes.

Agder vil også ha kabelen inn til seg

Denne uken har flere havvindaktører vært på befaring i Sør-Norge. Også i Agder vil de ha kabelen inn til seg. Det er ordføreren i Lindesnes, Even Tronstad Sagebakken (Ap) helt tydelig på.

Vi har energimangel, det er helt soleklart. Men når vi har den utviklingen som vi har i Agder, som sikkert er det samme som i Grenland, med industri som utvider og store etableringer på gang, har vi akkurat det samme behovet. Derfor kommer selvfølgelig Agder til å være tydelige på at kablene må legges inn her.

Fabrikksjefen Yara

Fabrikksjef hos Yara, Ole Jacob Siljan.

Foto: Veronica Westhrin / NRK

Det var i 2020 at den daværende Solberg-regjeringen åpnet for området Sørlige Nordsjø II for søknader om fornybar energiproduksjon til havs. Fortsatt er prosjektet på planleggingsstadiet.

Olje- og energidepartementet vil utlyse 1500 MW i første fase av Sørlige Nordsjø II i løpet av første kvartal neste år, med tildeling sommeren 2023.

Vi har tatt opp tempoet med havvindutbyggingen betraktelig fra den forrige regjeringa, og vi kommer til å lyse ut og tildele arealer for både sørlige Nordsjøen og Utsira allerede neste år, også har jeg god tro på at denne krafta kan stå og produsere i god tid før 2030, sier Olje- og energiminister Terje Aasland til NRK.

Mener det haster

På Herøya industripark fanger Yara allerede i dag 350.000 tonn CO₂ i året.

– Den blir solgt videre og finnes igjen i brus og øl, forklarer fabrikksjef hos Yara, Ole Jacob Siljan.

Men de er utålmodige. For dem haster det med å ta del i det grønne skiftet.

– Hvis du skal få til det grønne skiftet og Norges klimaforpliktelser, så må vi fjerne eller avkarbonisere eksisterende industri, forklarer han.