Hedda blir ordfører - Erik blir vara

De neste fire åra er det Ap, SV, Sp, KrF, V og MDG som skal samarbeide politisk i Skien. Det er klart etter at partiene undertegnet en avtale i ettermiddag.

Hedda Foss Five og Erik Næs

NYTT RADARPAR: Hedda Foss Five fortsetter som ordfører og ny varaordfører blir Erik Næs (KrF)

Foto: Anne Lognvik / NRK

Valglogo

– Jeg er veldig fornøyd og letta over å få den politiske plattformen på plass, og at vi har fått diskutert posisjoner, sier ordfører Hedda Foss Five (Ap).

De samarbeidende partiene får dermed 31 av 55 mandater i Skien bystyre. Arbeiderpartiet gikk tilbake under kommunevalget for en drøy uke siden, men beholder likevel ordføreren.

Frykter ikke samarbeidskaos

Foss Five tror ikke det blir vanskelig at så mange partier skal samarbeide, og viser til andre store byer som Trondheim hvor det er samme koalisjon.

Skiens nye koalisjon

Hedda Foss Five, Erik Næs, Knut Skinnarland, Åse Gro Bakke, Lars Solbakken og Svein Tore Jønnevald Dahle skal styre Skien i de neste fire årene.

Foto: Anne Lognvik / NRK

– Det er viktig med de menneskene en skal samarbeide med. Vi har lang tradisjon i Skien for å samarbeide med flere partier, og velgerne har sagt at det er slik det skal være.

Kristelig folkeparti sikret seg varaordførervervet – som de også gjorde i fylkeskommunen. Nyslått varaordfører Erik Næs er nærmest et ubeskrevet blad i politikken. Han har aldri sittet i bystyret eller hatt politiske verv før, og har bare vært aktiv i Krf det siste året.

Han gleder seg til å jobbe sammen med ordføreren og de andre partiene.

–Vi ønsker å prioritere oppvekst og helse. Ellers så er planene for å bygge nytt sykehjem viktig, samt å unngå søndagsåpne butikker.

– Var det krav fra KrfF om å få ordføreren eller varaordføreren?

– Vi stiller ikke sterke krav uansett hva vi skal være med på, men når vi er største parti etter Ap med fire representanter, synes jeg det var naturlig.

Avviser at Bypartiet er skviset ut

Bypartiet fikk åtte representanter i bystyret, men er etter denne samarbeidsavtalen helt ute på sidelinja. Ordfører Five sier de ikke har parkert dem med vilje.

– Vi har ikke skvisa noen ut på sidelinja. Vi har samarbeidet med de partiene vi har samarbeida med de siste åtte årene, i tillegg til sentrumspartiene som har noen av de samme verdiene og kjernesakene.

Tomas Bakken, leder Bypartiet

Leder for Bypartiet, Tomas Bakken, fikk ikke til en borgerlig koalisjon

Foto: Gry Eirin Skjelbred / NRK

Bypartiet stilte liste for første gang, men leder Tomas Bakken, er ikke overrasket over at det ble slik.

– Jeg er selvsagt litt skuffa, men ikke overraska. Det har ligget litt i korta at de ville skvise nykommeren ut. Vi gjorde likevel et brakvalg, og er nå på innsida av døra.

Bypartiet prøvde på sin side å få på plass en borgerlig koalisjon – uten å lykkes.

– Vi har prøvd å oppnå kontakt med både KrF og Venstre, som sammen med Høyre og Frp og Bypartiet ville utgjort et borgerlig flertall i Skien for tredje gang på rad, Men det er vanskelig når motparten gir uttrykk for at den ikke vil snakke med deg, sier Tomas Bakken.

Første bystyremøte i Skien etter kommunevalget er i morgen.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark

Vigdis Hella

Siste nytt fra Vestfold og Telemark

Siste nytt fra Vestfold og Telemark