Juryen: – Et herlig kinderegg av en biolog

– Jeg er superstolt, dette betyr veldig, veldig mye for meg, sier Erik Tunstad. I dag fikk han Norsk biologforenings Bonnevie-pris for 2015.

Erik Tunstad
Foto: Karin Grønn Madshus / NRK

Erik Tunstad er en biolog litt utenom det vanlige. Siden 1980 har han jobbet hardt for å skrive om, fortelle om og formidle biologi.

– Jeg er en kjempefornøyd. Det morsomme er at jeg hadde en forutanelse om dette. Jeg begynte å tenke på det i våres, at den prisen har jeg lyst på, kan ikke jeg få den. Også fikk jeg den, ler den ferske prisvinneren.

Har en agenda

Han er biolog i bunn, men først og fremst ser han på seg selv som en formidler. Tunstad har bakgrunn som programleder og journalist i NRKs «Verdt og vite», han har skrevet hundrevis av artikler for Forskning.no og han har en rekke bøker på samvittigheten.

– Jeg har en agenda, og jeg har en fortellerglede. Agendaen min er vel at jeg er bekymra, for livets fremtid, for økologien, miljøet og slikt. Også syns jeg det er gøy å fortelle. Folk aner ikke hvor morsomt biologi er, fordi de har egentlig ikke kikka ordentlig på det. Det er min greie, å fortelle det, og samtidig gjøre folk litt bevisste på at de må ta vare på naturen, ikke tørrlegg, ikke bygg ut, ikke kjør på padder, sier Tunstad med enorm entusiasme.

Tunstad er opptatt å gjøre biologien tilgjengelig og forståelig. En gang i uka skriver han en spalte på forsking.no og han følger med på delinger i sosiale medier og klikktallene artiklene får.

– Og det er lett å se hva som treffer. Blir det for vanskelig, vil ikke folk ha det. Men man skal ikke legge lista så lavt at folk blir provosert. Folk vil ha litt utfordringer, litt motstand, sier han.

Han er ikke sikkert på om prisen kan brukes til så mye, annet enn å «klø egoet».

– Men jeg er superfornøyd med å ha fått den, så får vi ser hva som kommer ut av det i ettertid.

Pris som henger høyt

I juryens begrunnelse trekkes Tunstads formidlingsevne frem. Han blir kalt «et herlig kinderegg av en biolog», nettopp på grunn av sin bakgrunn som forskningsjournalist, forfatter og samfunnsdebattant.

Les hele begrunnelsen fra juryen her.

Bonnevieprisen deles ut av Norsk Biologforening for god formidling av biologifaget i norsk offentlighet. Prisen deles ut i de år foreningen finner en verdig mottager.

Prisen er oppkalt etter Kristine Bonnevie, Norges første kvinnelige professor.

Erik Tunstad er den sjuende personen som får prisen, siden den ble opprettet i 1999.