Juletreet som oppfyller barns gaveønsker

Røde Kors samler inn gaver til barn under fattigdomsgrensa ved å henge ut ønskene på juletreet i Larvik.

Juletre i Larvik

JULEPYNT: På lappene står det om det er en jente eller en gutt som har levert inn gaveønsket, alder og hva de ønsker seg.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

Juletreet på torget i Larvik gir håp om en ekstra god jul for flere i år. På treet henger det nemlig julegaveønsker fra lokale barn som lever under fattigdomsgrensen. Byens innbyggere kan velge hvilke ønsker de vil være med på å oppfylle, og levere gaven til Røde Kors som formidler gavene videre.

Anne Lise Christiansen er en av dem som har funnet et julegaveønske på juletreet som hun ønsker å oppfylle.

– Her står det «Jente 6 år». Hun ønsker seg tegnesaker og perler. Vi får gå inn i en leketøysbutikk og se om vi kan finne noe til henne, sier hun.

– Populært

Ragnhild Bull Hansen

UT TIL ANDRE BYER: Ragnhild Bull Hansen, leder i Larvik Røde Kors, håper at ønsketreet på torget kommer i mange norske byer etter hvert. – Det må være en organisert og velfungerende gruppe bak, sier Hansen.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

På lappene står det om det er en jente eller en gutt som har levert inn gaveønsket, alder og hva de ønsker seg. Gaveønskene fra barn og unge i området er alt fra varme sokker til Pokémon-kort.

– Gaveønskene bestemmes etter lister vi har fått av barnevernet, Nav, helsesøstre, skoler, verger og nærfamilier, sier Ragnhild Bull Hansen, leder i Larvik Røde Kors.

Engasjementet har vært så stort at Hansen synes det er synd de ikke har gjort det før.

– Jeg tenker at det er helt stort at folk er så engasjert. Vi er dypt takknemlig og rørt over at det er så populært at folk plukker med seg julegaveønsker fra treet, sier hun.

1000 pakker i Larvik Røde Kors

TUSEN PAKKER: Gavene kan leveres til det lokale Røde Kors, som sørger for at de kommer helt frem. Hittil har det kommet over tusen pakker.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

Ideen kommer fra utlandet

Røde Kors har i mange år samlet inn gaver til barn under fattigdomsgrensa, men dette er første gang de gir de unge mulighet til å formidle hva de ønsker seg.

Initiativet til å pynte juletreet med julegaveønsker, kommer fra Mette Daapan som ble inspirert da hun bodde i Danmark.

Mette Daapan

FRA DANMARK: Initiativtaker Mette Daapan har fått ideen fra Danmark. – Også så jeg at Larvik Røde Kors er kjempeflinke til å få inn ønskelister, så da tenkte jeg at det måtte fram, sier hun.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

– Det er mange som har lyst til å hjelpe, men de vet kanskje ikke hva de skal kjøpe og hva barna ønsker seg. Her har de en gyllen mulighet til å få et litt mer spesifikt ønske ved å trekke med seg en lapp, forteller Daapan.

Konseptet har allerede blitt adoptert i Skien, og Røde Kors håper at juletreet på torget vil komme i mange norske byer etter hvert.

Initiativtakeren Daapan synes det er ekstra fint at barn kan komme sammen med foreldrene sine for å finne et julegaveønske de kan oppfylle.

– Barna kan lære veldig mye av det. De er kanskje vant til å få en hel haug med gaver uten å tenke noe særlig over det, sier hun.