Hopp til innhold

Julekaker gir deg økt sexlyst

Julekaker smaker ikke bare godt, de har også en spesiell effekt på oss.

Julebakst

Farmakologiforsker Aina W. Ravna forteller at pepperkaker inneholder mange av krydderne som gjør deg oppstemt og økt sexlyst.

Foto: Synøve Dreyer/Matprat.no

Pepperkaker, brune pinner og peppernøtt, det er ikke tvil om at det er mye godt å spise i julen. Enda bedre er det når du kan spise de søte herlighetene med god samvittighet.

Det viser seg nemlig at krydderet som brukes i kakene kan føre til mer enn bare en god ettersmak i munnen.

Aina W. Ravna

Førsteamanuensis i farmakologi Aina W. Ravna anbefaler mexicansk kakao, det gir både varme og oppstemthet.

Foto: Iversen

– På grunn av krydderne som brukes i julebaksten, kan kakene i seg selv gi deg økt sexlyst, bekrefter førsteamanuensis i farmakologi ved Universitetet i Tromsø, Aina W. Ravna.

Stoffer som påvirker hjernen

Flere av krydderne som brukes i julebaksten inneholder stoffer som påvirker hjernen. De kan blant annet øke sexlysten, gjøre deg oppstemt og virke mot depresjoner.

I hjernen har vi et system som kalles belønningssystemet, og her er molekylet dopamin nøkkelen. Når man har en positiv opplevelse øker nivået av dopamin i hjernen. Dette skjer også ved tilførsel av de typiske julekrydderne.

– Julekryddere inneholder stoffer som gjør at dopaminnivået øker. Det betyr at pepperkaker kan få deg i bedre humør og øke sexlysten, sier Ravna.

– Nystekte kanelboller var den lukten som hadde mest effekt på menns sexlyst, forteller Ravna.

Aina W. Ravna

Kombiner med sjokolade

Kombinerer du dette med sjokolade blir effekten enda bedre.

– Sjokolade inneholder et stoff som ligner på dopamin som gjør at man føler seg kåt og forelsket. I kombinasjon med julekrydder varer følelsen lenger, smiler Ravna.

Er folk mer kåte i julen?

Herman Bahre

Herman Bahre tror ikke julekrydder vil øke sexlysten.

Foto: Kristine Masdal Aadner / NRK

I teorien skal man altså kunne få økt sexlyst, men hva mener "mannen i gata"? Har han opplevd økt sexlyst i juletider?

NRK Vestfold tok med seg pepperkakeboksen ut på gata i Tønsberg.

Hermann Bahre var bare en av mange som aldri hadde erfart effekten av krydderne.

– Det visste jeg ikke, jeg kjenner ingen effekt nå etter å ha spist noen pepperkaker, ler Bahre.

Les også:

Lenger bort i gata finner vi Tommy Henriksen, han står og selger smultringer. Dette bakverket inneholder kardemomme som også skal gi økt stimulans i lystsenteret, men Henriksen har ikke sett eller merket noe til det.

– Jeg har aldri merket at jeg har blitt mer opphisset eller sexlysten av å spise smultringer, ler og smiler Henriksen.

Ett eldre ektepar stopper opp ved kakeboksen. Damen tar gledelig imot en hjertepepperkake. Da NRK informerer om at pepperkaker gir økt sexlyst tar mannen gjerne en pepperkake han også. De forteller at de gleder seg til teste ut effekten hjemme.

På spørsmålene vi stiller smiler og ler folk. Det virker ikke som at de har erfart økt sexlyst rundt jul. Ravna påpeker at det også er en privatsak og at mange nok ikke ønsker å fortelle om de erfaringene de har gjort seg opp.

Forskning sier at kanel gir økt sexlyst

Kanelbolle

Forskning viser at lukten av nystekte kanelboller ga mest effekt på menns sexlyst.

Foto: ScanStockPhoto

Hun har selv hatt positiv erfaring av disse krydderne. I kanel finner man stoffet, cinnamaldehyde, som har en kjemisk struktur som likner på kroppens eget dopamin. Dette stoffet virker stimulerende ved lave doser og beroligende ved høye. Moderne forskning bekrefter at kanel øker sexlysten.

– Forskning viser blant annet at nystekte kanelboller var den lukten som hadde mest effekt på menns sexlyst, forteller Ravna.

Hun har forsket på en del av dopaminsystemet. Forbindelsene med krydder likner så på dopamin at hun kunne ikke forske uten å se på den koblingen, forteller hun til NRK.no

Godt mot depresjon og forkjølelse

Julekrydderne er også gunstig å bruke for dem som har blitt påvirket av den mørke årstiden vi er i, men også for dem som har blitt forkjølet.

– Meksikansk kakao er genialt. Det er vanlig kakao med julekrydder, da spesielt kanel og kardemomme. Her vil du få den ekstra effekten med sjokolade og krydder. Det er en veldig god drikk for årstiden, avslutter hun.

Les også: