Jul for outsidere

Fra egg og kjøkkensalmer til mjuke pakker under treet i ny film.

Tomas Norström og Nina Andresen Borud

Tomas Norström og Nina Andresen Borud.

Foto: John Christian Rosenlund

Bent Hamer er i gang igjen. I disse dager er Sandefjord-regissøren i gang med innspillingen av en julefilm som skal ha premiere neste høst.

Filmen er basert på Levi Henriksens novellesamling "Bare mjuke pakker under treet", og forfatteren har også fått en rolle i filmen.

- Jeg tilbød meg å spille mann på bar eller mann på tog. Men nå er jeg blitt Securitas-vakt og skal lyse på Reidar Sørensen med lommelykt. Jeg får 6-7 replikker. Det er ikke dårlig for en gammel pasifist å få spille vakt, sier Levi Henriksen til NTB.

"Hjem til jul"

bent hamer

Bent Hamer på befaring i Köln.

Foto: John Christian Rosenlund

I grå novemberdager har Bent Hamer startet innspillingen av filmen i Østersund i Sverige. Spillefilmen har fått tittelen "Hjem til jul".

På rollelisten står foruten Reidar Sørensen og Levi Henriksen også Trond Fausa Aurvåg, Joachim Calmeyer, Kai Remlov, Henriette Steenstrup, Gard Eidsvold og Robert Skjærstad.

Hamer har også hentet en skuespiller fra hjembyen, nemlig Nina Andresen Borud.

Ifølge filmdistributør-selskapet Sandrew Metronome legges det også opp til filminnspilling i Stjørdal og Ruhr-området i Tyskland før filmen sluttstilles til våren. Foreløpig premieredato er satt til 12. oktober 2010.

Handling på Balkan

"Hjem til jul" er Bent Hamers sjette langfilm. Han har tidligere laget filmer som "Eggs", "Salmer fra kjøkkenet", "Factotum" og "O'Horten".

Dette er første gang at en Levi Henriksen-bok filmatiseres. "Bare mjuke pakker under treet" ble utgitt i 2005. Bent Hamer har plukket ut 5-6 av novellene som alle finner sted i samme småby på julaften, og bundet dem sammen med en egen historie lagt til Balkan som Hamer selv har skrevet.

Om outsidere

Til Dagbladet sa Hamer at han likte melankolien og humoren i Levi Henriksens fortellinger, og sa videre om Hjem til jul:

- Filmen handler om outsidere. Folk i ulike livssituasjoner og ulike aldre som til dels har gitt opp og til dels sliter med livet sitt. Og den tar ikke bare for seg hva det vil si å komme hjem, men også hva det vil si å ha et hjem.