Jublet for lokal akevitt

Fredag morgen startet salget av Jægersborg-akevitt som stammer fra en lokal oppskrift fra 1839. Den ble laget i et brenneri i Jegersborggate i Larvik hvor polet ligger nå.

Folk stormet inn på polet i Larvik da dørene åpnet klokken ni i morges. Da startet salget av Løitnant Høiers Jægersborg Aquavit som stammer fra en lokal oppskrift fra 1839. Den ble laget i et brenneri i Jegersborggate. På samme sted som Vinmonopolet i Larvik holder til i dag.

SE VIDEO: Folk strømmet til Vinmonopolet i Larvik i morges for å bli de første som får kjøpe den nye akevitten med lokal forankring.

Selv om det ikke var tidenes lengste polkø i Larvik, strømmet kundene inn på Vinmonopolet i Jegersborggate 4 da dørene åpnet klokken ni i morges.

Roy Bonnegolt

Roy Bonnegolt sikret seg flasker med lavt nummer.

Foto: Rune Jensen / NRK

For kommunen har igjen fått sin egen akevitt etter at Larvikitten, en akevitt produsert i 2003, ble lagt ned.

Akevittens navn er Løitnant Høiers Jægersborg Aquavit, basert på en lokal oppskrift fra 1839.

Den gang lå Høiers brenneri på samme sted som polet i Larvik ligger i dag.

Kamp om riktige nummer

Roy Bonnegolt var fremst i køen. Målet var å sikre seg et lavt eller rundt nummer. Alle de 3000 flaskene i førsteopplaget er nemlig nummerert.

– Dette er den nye "hitten" fra Larvik. Jeg har prøvesmakt, og nå har jeg sikret meg til jul, sier Bonnegolt.

Ragnar Jensen var også tidlig ute.

– Dette er virkelig gøy. All honnør til gutta som står bak dette, sa Jensen til NRK.

Lokale ildsjeler fant oppskrift

Ideen til akevitten har de to lokale ildsjelene Tom Skaara og Olav Holm.

De fant Høiers oppskrift fra 1839 nedtegnet på en rull. Så ble sjefsdestillatør i Arcus, Halvor Heuch, satt på jobben med å fremstille en akevitt basert på den opprinnelige oppskriften.

Halvor Heuch

Det er morsomt å se produkter jeg selv har laget i hyllene, humrer destillatør Halvor Heuch i Arcus.

Foto: Rune Jensen / NRK

– Vi har fått et samarbeid med kanskje Europas beste på området. Heuch har jobbet med fatmodne akevitter i lang tid. Rundt femti prosent av alle akevittflasker som selges i Norge er det Halvor Heuch i Arcus som står bak, sier Skaara til NRK.

Heuch synes det er stas når hans produkter blir lansert med brask og bram.

– Jeg tok denne jobben i Vinmonopolet i 1986. Det er morsomt å se produkter jeg selv har laget i hyllene, humrer Heuch.

Lette etter riktig etikett

Restaurantdriver Tommy Sundal fra Bøkekroa ville ha flere esker.

For Sundal var det viktig å finne flasker med etikett med Bøkeskogen på.

– Denne må vi ha i hylla vår. Vi må passe på å få de rette numrene og etikettene på flaskene, sier Sundal. Han skal servere akevitten på lutefiskaften i kveld.

Flaskene har nemlig etiketter fra flere steder i kommunen. Det første opplaget viser det gamle brenneriet i Jegersborggate. Etikett nummer to er fra Bøkeskogen, mens etikett nummer tre viser Slaget på Nesjar.

Tror på salgssuksess

Da det første trykket hadde lagt seg en halvtime etter at salget startet, kunne Olav Holm konstatere at produktet nok blir en suksess.

– Responsen er fin. Jeg mener bestemt at førsteopplaget på 3000 flasker vil bli solgt før jul, sier Holm til NRK.