En av Vestfolds lengste og mest betente debatter nærmer seg slutten. I en årrekke har det vært kamp om veinettet i Tønsberg-regionen.
Onsdag kveld landet et flertall av politikerne reguleringsplanen for ny fastlandsforbindelse mellom Færder og Tønsberg.
– Dette er et kvantesprang for å få realisert den nye fastlandsforbindelsen. I går var det virkelig en historisk dag, sier ordfører i Færder, Jon Sannes Andersen (Ap) til NRK.
Politikerne vedtok også bompengeinnkreving som betalingsløsning for den omstridte bypakka. Utsettelsesforslag og forslag om folkeavstemning ble nedstemt i begge kommuner.
– Kommer til å bli bygget
Brua som er planlagt mellom Ramberg og Smørberg er anslått å koste rundt 4,7 milliarder kroner.
I Færder ble kommunedirektørens innstilling stemt gjennom med 22 mot 17 stemmer.
Politikerne i de to kommunestyrene vedtok også å finansiere prosjektet ved å kreve inn bompenger.
Færder-ordføreren mener det var helt riktig at politikerne kom fram til en beslutning onsdag.
– Saken er overmoden. Den skulle vært behandlet for lenge siden. Den har av ulike grunner blitt utsatt. Det er ikke noen forhastet behandling. Den er egentlig forsinket, sier han.
Nå går saken til Stortinget i en såkalt bompengeproposisjon.
– Dette er egentlig «the point of no return». Fastlandsforbindelsen kommer til å bli bygget, fastslår ordføreren.
Ordfører i Tønsberg, Anne Rygh Pedersen (Ap) skriver på sin Facebook-side at vedtakene betyr at kommunene har sikret en samfunnssikker fastlandsforbindelse for fremtiden.
Gir ikke opp
Motstanderne er ikke overrasket over politikernes beslutning. De holdt en appell i forkant av kommunestyret i Færder, der de manet til å vente med saken til etter valget.
– Det var som forventet, men det er like fullt skuffende, sier Kristoffer Colban Eriksen, leder for Folkeaksjonen mot fastlandsforbindelsen.
Det er en trist dag for lokaldemokratiet, sier han og legger til at siste ord ikke på langt nær er sagt ennå.
– Det er fortsatt veldig mange skjær i sjøen for å ha realistiske forventninger til at prosjektet blir realisert. Mange tror at det er over, men det er fortsatt mye som gjenstår.
Eriksen nevner finansiering, porteføljestyring og innløsing av eiendommer som store usikkerhetsmomenter.
– Vi er ikke i nærheten av å gi opp. Vi er bare i starten av et langt maratonløp. Vi gir oss ikke før en eventuell spade blir satt i jorda.