Hopp til innhold

Joshua French er blitt syk

Ledelsen ved Ndolo-fengslet i Kinshasa vil ikke gi ham legetilsyn, ifølge moren.

Joshua French
Foto: Kristian Aanonsen / NRK

Joshua French er blitt syk i fengselet i Kongo, men nektes legebesøk, ifølge mor Kari Hilde French. Det er ikke klart hva som feiler ham.

– Han har gått og hanglet lenge med forskjellige ting, men har blitt ganske dårlig i løpet av den siste uken. Han er ikke frisk og har blant annet hatt blod i urinen. Vi vet ikke hva det er, sier Kari Hilde French til Dagbladet. Da hadde hun nylig fått snakke med ham.

Lege sa nei til å dra inn i fengselet

Moren forteller at sønnens helsetilstand har blitt dårligere etter at kameraten Tjostolv Moland døde i høst. De to delte celle, men da Moland døde, ble French flyttet inn på en timannscelle.

I cella French dele med Moland var det lettere å holde rent enn på timannscella, forteller Kari Hilde French.

– Sykdommene florerer, det er lett å bli smittet, sier hun.

Enn så lenge har ledelsen ved Ndolo-fengselet i Kinshasa avslått alle forespørsler om legetilsyn. Kari Hilde French forteller at det er vanskelig å få leger i fengslene i Kongo. Det er mye papirarbeid som må til.

– En lege har også sagt nei til å dra inn, siden har tidligere har blitt trakassert av fangevoktere, sier hun til avisen.

Joshua French og Tjostolv Moland ble pågrepet i Kongo i mai 2009, mistenkt for drap på sjåføren Abedi Kasongo. Nordmennene er dømt til døden i tre rettsinstanser, men ingen av dem har innrømmet å stå bak drapet.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark