Troll skremmer sommerturister

KRAGERØ (NRK): – Han ser busig ut, sier ei svensk dame og ser på bildet av trollet Raggen. Men eventyrforfatter og maler Jonny Andvik kan fortelle at nettopp dette trollet er alt annet enn rampete og skummelt.

Jonny Andvik og trollet Raggen.

I eventyret må det et spesielt vennskap, magi og troll til for å fikse det som truer sommeridyllen.

Foto: Stine Hansen Bakkebø / NRK

Jonny Andvik, tar opp arven etter eventyrmaleren Theodor Kittelsen. Andvik er snart ferdig med sin aller første barnebok.

– Vi må passe på å ha magi i livet vårt. Uansett alder kan vi finne barnet i oss selv, sier forfatter og maler Jonny Andvik.

Han påpeker at de fleste har mer enn nok virkelighet i hverdagen.

Leopold kan snakke med Theodor ved hjelp av et magisk speil.

Leopold kan snakke med Theodor ved hjelp av et magisk speil. Det henger flere malerier som er en del av eventyrboka.

Foto: illustrasjon, Jonny Andvik

Noe truer idyllen

I et helstøpt eventyr byr forfatteren på et magisk gullspeil, ei heks, et spesielt vennskapsforhold og ikke minst troll.

– Hovedinspirasjonen er Theodor Kittelsen og det han representerer som eventyrformidler. Det er han som har etablert hvordan vi ser på trollene, nissene og de underjordiske, sier Andvik.

«Boka Theodor på nye eventyr – Gullspeil» kommer ut neste år i forbindelse med Kragerøs 350 års jubileum, men flere av maleriene som dukker opp i boka kan alle se i Kittelsenhuset i sommer.

– Jeg er veldig stolt av å få lov til å stille ut bildene mine her i Kittelsens barndomshjem, sier han.

I eventyret skjer det dramatiske ting i Kragerø. Midt i sommeridyllen hører folk ulyder og nattesøvnen blir ødelagt. Turistene forsvinner fra byen og gjestebryggene står helt tomme. Det er her et godt vennskap mellom to gutter og et troll blir avgjørende.

Vi følger maleren og forfatteren i Kttelsenhuset der bildene er utstilt.

SE VIDEO: Bli kjent med trollet Raggen og se gullspeilet som gjør eventyret mulig.

– «Sånn sier ikke vi guttane, pappa»

I barneboka er det fletta inn mye historie om Kragerø og ikke minst om Theodor Kittelsen.

Jonny Andvik

Jonny Andvik maler mange bilder ute i naturen i Telemark.

Foto: Hilde Martine Lindgren / NRK

– Jeg håper at historien kan gjøre at leserne lærer litt om historien til både byen og Kittelsen, sier Andvik.

Gjennom et magisk gullspeil kan Leopold som lever i dag snakke med Theodor Kittelsen som barn i 1868. Leopold er 10 år og sønnen til forfatteren. Han er ikke bare en av hovedpersonene i boka, men også en viktig rådgiver.

– Leopold er en kvikk gutt med gode kommentarer. Når jeg skriver litt dårlig språk for en 10-åring får jeg klar melding; Sånn sier ikke vi guttane, pappa.

I det gulmalte huset i et av smugene i Kragerø henger maleriene. Trollet Raggen dukker opp på flere. Et digert beist, men likevel med gode hensikter.

– Raggen er et robust, svært og hårete troll, men han er glad i barn. Etter 150 år i dvale våkner det sju meter høye trollet opp i vår tid. For Raggen er det merkelig å se et Kragerø med motorbåter og parkeringshus, forteller Andvik.