Hopp til innhold

Sykepleiere jobber som helseadvokater

Sykepleiere ved offentlige sykehus jobber på siden som helserådgivere, og lover klienter raskere behandling mot betaling.

Lorentzen

Wenche Alexandre Lorentzen, administrativ sykepleier i Min Helsebank sier pasientene ikke kjenner sine rettigheter. – Vi er på en måte helseadvokaten din, sier Lorentzen.

Foto: Per Foss / NRK

Private firmaer er i ferd med å etablere seg som helseadvokater for norske sykehuspasienter.

Det er blant andre sykepleiere ved offentlige sykehus som via egne selskaper opererer som helserådgivere. De lover klienter raskere plass i den offentlige sykehuskøen og bedre behandling.

– Det ordtaket som sier at du skal være frisk for å være syk - det er slik det er, sier Wenche Alexandre Lorentzen, administrativ sykepleier i Min Helsebank.

Saken fortsetter under bildet.

Luther

Ellen Luther har vært syk i 22 år, og sier at hun har fått tilgang på et bedre liv etter at hun kom i kontakt med Helsebanken.

Foto: Per Foss / NRK

– God investering

Ellen Luther er 33 år gammel, hun har vært svært syk i 22 år. De siste to månedene har hun kjøpt tjenester fra Helsebanken.

– Før så kunne jeg ringe og ringe, og det skjedde ingen ting på måneder. Når en sykepleier ringer så skjer det noe med gang, sier Luther.

Hun mener det er en god investering.

– Jeg har måttet selge ting for å betale for det, men det er det vel verdt. Etter at jeg fikk kontakt med dem, så har jeg fått diagnose, jeg har fått ha med meg en sykepleier i møter med leger og har fått tilgang på et helt annet liv, sier Luther.

– Kjenner ikke rettighetene

Siden nyttår har Helsebanken fått flere hundre klienter. I tillegg til fast månedsavgift er prisen 14 kroner minuttet eller 380,- kroner timen. For dette garanterer de klientene en raskere og bedre behandling.

– De kjenner ikke til rettighetene innenfor sykehuset, og de har ikke kunnskap om sykdommer og diagnoser. Vi er på en måte helseadvokaten din, sier Lorentzen.

Saken fortsetter under bildet.

Fugelli

Per Fuggeli, professor i sosialmedisin ved Ullevål sykehus, mener de private selskapene tegner et fiendebilde av helsevesenet.

Foto: Per Foss / NRK

– De lager et fiendebilde

Per Fuggeli, professor i sosialmedisin ved Ullevål sykehus mener dette er feil.

– De lager et fiendebilde av helsetjenesten som sier at du ikke kan stole på at du får god behandling. Det er rot. Det er dårlig informasjon. Du må ha med deg meg som hjelper. Det er feil, det er en bløff, det er ikke sant, sier Fuggeli.

Også Legeforeningen mener Helsebanken skaper grunnløs frykt, og at denne type tjenester vil stjele ressurser fra et allerede presset helsevesen.

– Det er klart at det vil ta ressurser både fra helsepersonell og fra sykehusadministrasjoner. Ressurser som heller skulle vært brukt til å gi bedre helsetjenester til alle, uavhengig av lommebokens størrelse, sier Torunn Janbu, president i Den norske legeforening.

Franchiseprinsipp

Foreløpig er 11 sykepleiere over hele landet tilknyttet Min Helsebank, og driver egne avdelinger etter franschiseprinsippet.

Min Helsebank reklamerer på sine egne nettsider om at de har dekning på følgende steder:

  • MHB NORD: MHB Finnmark, MHB Nordland, MHB Helgeland
  • MHB MIDT NORGE: MHB Trøndelag, MHB Møre og Romsdal, MHB Sunnmøre
  • MHB VEST: MHB Stavanger, MHB Fonna, MHB Bergen, MHB Førde
  • MHB SØR - ØST: MHB Akershus, MHB Oslo, MHB Vestfold, MHB Innlandet, MHB Telemark, MHB Østfold, MHB Sørlandet, MHB Vestre Viken.
Video Helseadvokat

Se innslaget fra NRK Østafjells her.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark