– Har du bestemt deg for ikke å tipse, kan du heller ta en øl hjemme i stua

OSLO/SKIEN (NRK): Restaurantdriverne mener tips burde være en uskreven regel på spisesteder i Norge – selv om det kanskje ikke er naturlig for den norske folkesjela å tipse.

Jan Vardøen

Jan Vardøen synes folk som har bestemt seg for ikke å tipse før de går ut, like gjerne kan holde seg hjemme.

Foto: Helge Carlsen / NRK

Enten du spiser på restaurant i utlandet eller her hjemme er det ett spørsmål mange nordmenn lurer på. Skal man gi noe i tips?

– Usympatisk og gjerrig

Jan Vardøen, som står bak en rekke profilerte restaurant- og barkonsepter i Oslo, mener tipsing handler om vanlig høflighet.

– Jeg synes det er noe usympatisk og gjerrig ved folk som konsekvent avstår fra å tipse. Om du har bestemt deg for ikke å tipse før du går ut døra, kan du heller ta deg en øl fra butikken hjemme i stua, sier han.

Han mener likevel ikke at man alltid skal tipse, for eksempel hvis servicen er elendig, men forteller at han mer eller mindre tipser konsekvent som gjest på spisesteder.

Hvorfor kan man ikke bare godta at det er en uskreven regel og gi tips?

Lars Ludvig Jacobsen, restauranteier

– Burde ikke være så vanskelig

Mener tipsing på restaurant er en uskreven regel

Kokk og medeier Lars Ludvig Jacobsen (t.v.) og restaurantsjef Stian Sandersen bak disken. Jacobsen mener tipsing på restaurant burde være en uskreven regel.

Foto: Nils Skumsvoll

Restaurantdriver Lars Ludvig Jacobsen i Skien er ikke i tvil. Er du fornøyd med mat og service på restauranten du besøker, skal du alltid tipse.

Han registrerer at spørsmålet om man skal tipse på norske restauranter er et stadig tilbakevendende diskusjonstema.

Etter å ha lest nok en artikkel om hva man bør gjøre på restaurant i Norge, skrev han om temaet på Facebook. Jacobsen skriver om hvor viktig pengene som kommer inn i tips er for servitørene, ikke minst om dagens prisnivå skal opprettholdes på norske restauranter.

– Jeg mener ikke at man må tipse i absolutt alle sammenhenger, og sier heller ikke noe om hvor mye man skal gi. Jeg vil bare nå ut med budskapet om at dette betyr mye for servitørene, sier han.

Skjermdump fra Facebook
Foto: Skjermdump fra Facebook

Ingen uskreven regel i Norge

Elin Rygh Bålsrød i Fellesforbundet understreker at tips ikke skal regnes som en del av lønna for de ansatte.

– Tips er jo en god måte for gjestene å fortelle at de er fornøyd med maten og servicen de har fått, men det viktigste må være at lønnen er god nok i utgangspunktet.

Bård Tronvoll, professor i markedsføring ved Høgskolen i Innlandet, har forsket på dynamiske kunderelasjoner. Han synes ikke tips er en uskreven regel i Norge.

– Dette er et kulturelt betinget fenomen. I Norge har vi en mer sparsommelig kultur der dette ikke er spesielt innarbeidet. Det er ikke noe som er naturlig for den norske folkesjela, selv om det har blitt mer vanlig de siste årene, sier Tronvoll.

Tipser om de er ekstra fornøyd med servicen

Ekteparet Oddgeir og Linda Wold er i ferd med å innta dagens lunsj på et spisested i Skien. De er heller ikke enige i at tips burde være en uskreven regel. – Vi gjør det innimellom, om vi føler at servitøren yter litt ekstra, men det skal ikke være en selvfølge med tips, sier ekteparet.

Foto: Nils Skumsvoll

Klager sjelden på maten – vil ikke ødelegge stemningen