– Tror Jan sitter i himmelen, og er kjempestolt

Avdøde misjonær Jan Kristensen fra Porsgrunn og kona Ann hadde en stor drøm om en helseklinikk i slummen i Kenya. I dag ble den til virkelighet.

Åpning av helseklinikk i Kisumu

Anne Stine Tveter Reidarsen har vært med på å fullføre Jan Kristensens drøm. Her åpner hun helseklinikken offisielt.

Foto: Arild Reidarsen

Jan Kristensen (73) ble drept i sitt eget hjem i Kisumu i Kenya i midten av september i fjor. Kristensen jobbet i landet som misjonær og frivillig hjelpearbeider. Han hadde også sitt eget prosjekt, Prosjekt Gatebarn.

På vårparten i fjor startet Kristensen det store prosjektet med å bygge opp en helseklinikk i slummen i Nyalenda i Kisumu, men fikk aldri fullført drømmen. I dag ble klinikken offisielt åpnet.

Jan Kristensen

Jan Kristensen fikk aldri se sin store drøm gå i oppfyllelse.

Foto: Privat / NTB scanpix

– Det har vært en dag med mange følelser. Vi har følt ydmykhet, stolthet, glede og litt sorg. Det har vært en sånn berg-og-dalbane med veldig mange følelser, men samtidig har det vært en kjempeflott dag, sier Anne Stine Tveter Reidarsen, som har vært en av initiativtakerne til å få helseklinikken ferdig.

Klinikken er en klinikk spesielt for kvinner og barn, og er bygget midt i slumområdet. Håpet er å nå så mange som mulig med preventiv behandling, men også behandling av de mest kjente sykdommene i landet.

Les også:

– Sitter i himmelen og smiler

Representanter fra Porsgrunn kommune, Helsedepartementet og Den norske kirke var til stede under åpningen, og ifølge Reidarsen var alle svært imponert over fasilitetene og standarden til klinikken.

– Det har vært veldig mange innom i dag, og vi har bare fått positive tilbakemeldinger.

Jeg tror Jan nå sitter i himmelen og er kjempestolt over den jobben som er gjort her ute, og at han ser ned på det vi har fått til

Anne Stine - om Jan som ikke fikk oppleve drømmen

Hva tror du en slik klinikk vil bety i slumområdene?

Jeg tror den vil bety mye. Mange mennesker har nå muligheten til å få hjelp, og særlig da skolebarna. Skolen og klinikken er bygd på samme tomt, så vi når mange rett utenfor døren, sier hun.

Åpning av helseklinikk i Kisumu

Jan Kristensens drøm var å åpne et sykehus i slummen i Kisumu i Kenya. I dag åpnet helseklinikken i de verste slumområdene.

Foto: Arild Reidarsen

– Hadde vært begeistret

Otto Halvorsen var Jan Kristensens nære venn. Han var hjemme i Norge under åpningen på grunn av jobb, men skulle gjerne vært der.

– Dette var Jan og Ann sitt hjertebarn, og de startet så entusiastisk i fjor vår. Dessverre fikk han aldri være med på å åpne klinikken, sier Halvorsen.

Han er overbevist om at Kristensen hadde vært svært glad for klinikken i slumområdene.

– Han hadde vært veldig begeistret, sier Halvorsen.

Åpning av helseklinikk i Kisumu

Her er beviset på at helseklinikken er åpnet.

Foto: Arild Reidarsen