Jakter nye rekorder til 81-årsdagen

I en alder av 80 år satte skøyteveteranen Arne Kjell Foldvik fra Larvik ikke mindre enn fem verdensrekorder. Nå står nye rekorder på ønskelista til 81-års dagen.

Arne Kjell Foldvik under veteranmesterkapet I Vikingeskipet på Hamar 2010.

Arne Kjell Foldvik fra Larvik håper på nye rekorder til bursdagen i januar. Her er han i vikingskipet i Hamar.

Foto: Frank Bjarkøy / NRK

Om én måned fyller Arne Kjell Foldvik 81 år. I forkant av bursdagen ligger han i hardtrening på en skøyteis i Tyskland.

– Det er vel en form for eldreomsorg det jeg driver med, sier Foldvik og ler. Når NRK snakker med han mandag ettermiddag har han pause fra treningen, som finner sted to ganger om dagen i Tyskland.

Arne Kjell Foldvik

Foldvik forteller at han i tillegg til å trene styrke arbeider mye med teknikk.

Foto: Frank Bjarkøy / NRK

– Jeg er i Tyskland i en uke og da trener vi én gang om morgenen og én gang om ettermiddagen. Det hele følges opp av nederlandske trenere, forteller Foldvik.

Jobber med teknikken

Foldvik forteller at han arbeider mye med teknikk for å kompensere for den aldrende kroppen. På spørsmål om hvordan han orker så harde treningsøkter svarer 80-åringen:

– Alle som trener blir jo litt sterkere for hver økt de gjennomgår.

Likevel må han innrømme at det slett ikke er uvesentlig at han blir eldre.

– Jeg er jo gammel og blir svakere for hvert år. Derfor arbeider jeg mye med teknikk. Hvis jeg gjør det teknisk godt er det ikke sikkert jeg går så mye saktere likevel, forklarer Foldvik.

Håper på nye rekorder

Fra før av har Foldvik flere distanserekorder i 80-årsklassen. i 2014 satte han ny verdensrekord i distanse på 500 meter, 1000 meter 1500 meter og 3000 meter i mesterskapet 11th Masters' International Speed Skating Criterion. Rekordene ble satt i verdensmesterskapet for skøyteseniorer i Tyskland. Nå arbeider 80-åringen for nye rekorder på nyåret.

Arne Kjell Foldvik og kompiser

80-åringen sammen med kameratgjengen for noen år siden.

Foto: Frank Bjarkøy / NRK

– Det er noen sammenlagte rekorder jeg ønsker meg. Jeg har veldig lyst på rekord i sprint sammenlagt. Da er det 500 og 1000 meter den ene dagen og 500, 1500, 3000 og 5000 meter den andre dagen. Så det vil jeg prøve meg på dem i januar, forteller 80-åringen.