Hopp til innhold

Jaga Jazzist er 20 år

I 20 år har bandet Jaga Jazzist gitt oss et nytt syn på hva jazz kan være. Men å være i et band med mange medlemmer er til tider alt annet enn lett, sier bandmedlem Martin Horntveth

Jaga Jazzist ble vinner av åpen klasse. SPELLEMANNPRISEN 2011

Jaga Jazzist fikk spellemannspris for plata One- armed bandit som de ga ut i 2010.

Foto: Øijord, Thomas Winje / Scanpix

Jaga Jazzist har spilt konserter i store deler av verden. Før jul holdt de konsert i India. Men de har også vært i Singapore, Japan, USA, Canada og spilt i flere land i Europa.

Ivar Christian Johansen.

Ivar Christian Johansen eller Ravi var med å starte gruppa.

Foto: Berit Roald / NTB Tema

Men det var i Tønsberg det hele startet i 1994. Da het de Jævla Jazzist og ble stiftet av Ivar Christian Johansen, kjent som Ravi og Martin Horntveth.

– Vi var tre gutter som gikk i samme klasse på Presterød ungdomsskole. Vi var jazz-gjengen i klassen og det var ikke helt A 4. Det var en av de andre guttene som kalte oss for de «jævla jazzistene» forteller Ivar Christian Johansen.

Navnebytte

Dermed kalte bandet seg Jævla Jazzist. Men så skiftet de navn.

– Vi het Jævla Jazzist på en konsert. Vi opplevde at plakatene vi hang opp over hele Tønsberg ble revet ned. De likte vel ikke at det sto Jævla Jazzist over hele byen, tenker jeg. Så da fant vi på Jaga Jazzist, fortalte Martin Horntveth til Lydverket på NRK1 i 2005.

Jaga Jazzist har sin egen stil som er en blanding av jazz, elektronika, og litt pop med hornblåsere for å nevne noe. Det var også i Åpen klasse de fikk spellemannspris for 2010.

Les også: Jaga Jazzist møter Britten Sinfonia

One Armed Bandit

Ny plate på gang

Martin Horntveth

Martin Horntveth sier det blir en markering av 20-årsjubileet, men tror neppe det blir stor feiring.

Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

Selv om de startet i 1994, var det for alvor i 2001 de slo igjennom med " A livingroom hush". For denne plata gikk Jaga Jazzist helt til topps i BBCs kåring av årets Jazz-album. Bandet har gitt ut over 10 album og ep-plater og er i gang med å lage en ny plate.

Siden oppstarten i 1994 er det bare søsknene Line, Martin og Lars Horntveth og Andreas Mjøs som fortsatt er med. Even Ormestad kom med i 1995 og er også fortsatt fast bandmedlem. Ravi sluttet i 2001 og i vinter ble det klart at Mathias Eich ville satse på egne prosjekter. Nå teller bandet åtte medlemmer.

– Det er vanskelig å erstatte medlemmer i Jaga, sier Martin Horntveth.

Rockestjerne-følelsen

Han sier de har et godt forhold til eksmedlemmene, selv om det ikke alltid er like lett å samarbeide i et band.

– Nei, det er helt motsatt av like lett. Vi er så utrolig dedikerte til den musikken vi driver med. Vi spiller ikke i dette bandet for å tjene penger. Det er bare musikken det handler om. Da kan det krangles så busta fyker, for å si det sånn, sier Martin Horntveth.

– Hva har vært det beste i de 20 årene?

– Den følelsen man har når man drar ut og presenterer musikken for første gang. Det er masse "goodwill" for at vi skal komme og spille. Den følelsen man har når man reiser på turné med sine beste venner og føler seg som en rockestjerne noen uker, er fantastisk, sier han.

Liten feiring

Hvordan 20-årsjubileet skal markeres er ikke helt klart, men det kommer en remiks-plate.

– Jeg tror ikke det blir så veldig brask og bram. Men vi har lyst til å ha et arrangement der vi inviterer mange samarbeidspartnere, sier han.

Om det blir i Norge eller i utlandet er heller ikke klart.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark