Hopp til innhold

Ivar husker ellevilt mange fødselsdatoer

PORSGRUNN (NRK): Ivar Johansen glemmer aldri en bursdag. Får han høre en dato så setter det seg. – Jeg vil ikke si hvor mange fødselsdatoer jeg husker, da tror folk jeg er gal, sier han.

Ivar husker mange fødsels- og dødsdatoer. Han har mildt sagt god oversikt på kirkegården.

HUSKER GODT: Ivar husker navn, fødselsdato og dødsdato på en hel mengde gravstøtter. Se hvordan han imponerer i videoen over.

Formann på Eidanger kirkegård Ivar Johansen husker et hundretalls fødselsdatoer, og nesten like mange dødsdatoer.

– Jeg glemmer aldri en bursdag, sier Ivar Johansen.

Han klipper plenen, og jobber på Eidanger kirkegård. Han passer på rundt 4000 graver, og har mildt sagt god oversikt.

– Jeg går jo ikke rundt å husker all informasjon som står på alle gravene, men jeg har oversikt. Hvis folk kommer til meg med et navn og en fødsels- eller dødsdato, så kan jeg enkelt finne frem til hvor den aktuelle gravstøtten står, sier Ivar Johansen.

Husker datoer

– Jeg husker en del datoer. Det er nok opp mot hundre bursdager på levende mennesker, og i nærheten av det samme på døde mennesker også, sier Johansen.

På mange av gravstøttene husker han både fødselsdato og datoen da vedkommende døde. Og selvsagt også navn på dem som ligger der.

– Kjente mennesker eller kjendiser, og folk jeg selv viste hvem var husker jeg lett. Også er det spesielle gravstøtter som setter seg, sier Johansen.

Selv mener han at hans forgjenger på kirkegården var enda flinkere til å huske gravstøtter enn det han selv er.

Ivar Johansen

– Jeg tør ikke si høyt hvor mange datoer jeg husker, da tror folk bare jeg er gal, sier Ivar Johansen.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

Partytriks

Utenfor arbeidsplassen på kirkegården i Porsgrunn er det sjelden han får bruk for sin kunnskap. Men av og til har han brukt tallene sine til å imponere venner.

– Jeg har hatt litt moro med det noen ganger. Det var en gang vi satt en gjeng på en pub. Og da kom vi inn på dette med fødselsdatoer. Da ramset jeg opp fødselsdatoene på 17 mann. Det var tre stykker jeg ikke kunne fødselsdatoen på, men de har jeg aldri møtt, humrer Ivar Johansen.

Les også:

Han er opptatt av at kunnskapen på kirkegården er nyttig for dem som besøker gravstedene.

– Ja, det er jo nyttig når folk kommer å lurer på hvor et gravsted er. Da slipper jeg å slå opp på datamaskinen. Stort sett finner jeg frem til det gravstedet de leter etter.