Islamkritisk markering i Tønsberg

Tønsberg er det første stedet utenfor Oslo hvor det arrangeres Pegida-marsj. Samtidig blir det en motdemonstrasjon.

Ronny Alte

TØNSBERG: Ronny Alte vil arrangere landets første Pegidamarsj utenfor Oslo.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

– Folket trenger en ikke-rasistisk gruppering å forholde seg til. Pegida hater ikke muslimer eller innvandring.

Ordene tilhører tønsbergmannen Ronny Alte, initiativtager til Vestfolds første Pegida-marsj.

Pegida vil fortsette å demonstrere mot muslimsk

DEN FØRSTE: Landets første Pegidamarsj ble arrangert i Oslo den 12. januar i år. (Arkiv)

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Han sier målet for marsjen er at flest mulig mennesker våger å vise at de ikke nødvendigvis er enig i innvandringspolitikken her i landet uten at de blir stemplet som rasister. Samtidig forteller han at gruppen har et fokus mot islamister som lever etter koranen fremfor å integrere seg i det norske samfunnet.

– Pegida ønsker at oppmerksomheten rettes mot alle som er villige til å bruke vold for å oppnå politiske formål, sier Alte.

Flere demonstrasjoner

Politistasjonssjef i Tønsberg, Øystein Holt, bekrefter overfor NRK at Pegida har fått tillatelse til å demonstrere i Tønsberg den 26. januar. Godkjenningen forutsetter at deltagerne ikke har på seg masker eller går med plakater med krenkende eller lovstridige slagord.

– Vi har gitt tillatelse til to demonstrasjoner. Pegidas marsj går fra torget til Farmandstorget, mens den andre markeringen går motsatt vei, sier Holt.

Vi ønsker å ha en tverrpolitisk markerig, sier Stine-Marie Amtun. Hun sitter i styret for Miljøpartiet de grønne på Nøtterøy. Hun forteller at de to demonstrasjonstogene ikke skal møtes, men gå forskjellige ruter gjennom byen.

– Vi har fulgt med på de tilsvarende demonstrasjonene i Oslo, og det har foregått uten at det har blitt bråk. Men vi vil selvsagt være godt synlige denne kvelden, sier Holt.

Responsen på Facebook er allerede god. Blant annet fra Det mosaiske trossamfund, som lover å komme på motdemonstrasjonen.

– Stort ekstremistmiljø

Ronny Alte

UGLESETT: Ronny Alte sier også antiislamister må kunne ytre sine meninger uten å bli uglesett.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

Alte sier Pegida først og fremst er en bevegelse mot islamisering av Europa, og viser til terrorhandlingene i Paris og i flere afrikanske land.

Han sier ekstremistmiljøet i Tønsberg er stort, og mener folk må få opp øynene og ikke være redd for å fronte holdningene sine.

– Jeg vil at de som tar kontakt med meg på Facebook skal kunne vise hva de mener uten å bli uglesett av naboer, arbeidsgivere og venner, sier Alte.

Alte skal evaluere opplegget for å vurdere å arrangere Pegida-marsj hver eneste mandag.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark