Hopp til innhold

INP støtter høyresiden – Tom Mello blir trolig ordfører i Færder

Valgkaoset i Færder er sannsynligvis over. Tirsdag kveld vedtok INP et valgteknisk samarbeid med høyresiden. Onsdag blir Tom Mello (H) trolig stemt frem som ordfører av kommunestyret.

Tom Mello, Høyre Færder

VENTER PÅ KJEDET: Tom Mello (H) blir trolig utnevnt som Færders nye ordfører av kommunestyret onsdag. To ganger tidligere har han utnevnt seg selv.

Foto: Theo Aasland Valen / NRK

– Styret har enstemmig vedtatt et teknisk samarbeid med høyresiden, sier nestleder i styret i INP Færder, Tommy Eia.

Det betyr at Tom Mello (H) etter alle solemerker blir ny ordfører i kommunen og overtar kjedet fra Jon Sanness Andersen (Ap).

– Vi velger høyresiden ut ifra det tilbudet vi har fått. Det er det beste tilbudet for oss, sier Eia.

Usikkerhet om posisjoner

Han sier at den største forskjellen på tilbudet fra høyresiden og venstresiden var fordelingen av posisjoner. Eia ville tirsdag kveld imidlertid ikke si hvilke posisjoner de har sikret seg.

Torbjørn Steen-Karlsen, Tommy Eia og Hilde Sundin, Færder INP

Sekretær Torbjørn Steen-Karlsen, nestleder Tommy Eia og trolig ny kommunestyrerepresentant Hilde Sundin i Færder INP.

Foto: Theo Aasland Valen / NRK

Etter styremøtet i INP skulle Eia og hans partifeller rett inn i et nytt møte med sine nye samarbeidspartnere for nettopp å diskutere navn og posisjoner.

– Hvilke posisjoner får dere nå da?

– Det kan vi ta ved en annen anledning. Nå skal vi sette oss ned og få inn navn i disse posisjonene.

Ingen avklaring om fastlandsforbindelsen

Eia mener INP bør ha størst grunn til å være fornøyd med gjennomslag for partiets syn på boplikt. Når det gjelder den mye omtalte fastlandsforbindelsen og milliardbrua, har Eia lite konkret å melde.

– Det må vi drøfte videre med de andre partiene.

Det har de siste dagene hersket usikkerhet om hvorvidt INPs andrekandidat Remi Herstad ville støtte Tom Mello (H) som ordfører.

Herstad og hans forlovede, Helle Bochelie Nilsen, har begge søkt om fritak fra kommunestyret i neste fireårsperiode.

Herstad skal likevel delta i onsdagens kommunestyremøte sammen med partiets førstekandidat Jan Thomas Låhne. I det samme møtet skal Herstad og Nilsens søknad behandles.

Sundin spiste kameler

Om kommunestyret følger administrasjonens forslag til vedtak, rykker Hilde Sundin opp som fast medlem av kommunestyret for INP. Hun har de siste dagene vært usikker på hvorvidt hun skal stemme for Mello som ordfører.

INP-Færderm Hilde Sundin

Hilde Sundin erkjenner å ha spiste både små og store kameler.

Foto: Theodor Aasland Valen / NRK

– Vi skal jobbe fra sak til sak og de store sakene våre er viktige for oss. Jeg har spist litt små og store kameler og det føles surt, sier Sundin.

– Ville du helst gått for venstresiden?

– Ingen kommentar.

INP-nestleder Eia er helt tydelig på at partiets to representanter vil stemme på Tom Mello som ordfører under kommunestyremøtet onsdag.

– Remi, som er litt sånn utenfor, har sagt i en SMS og også i tale at han støtter styrets beslutning.

Ordknapp Mello

På spørsmål om hva Eia tenker om Tom Mello som ordfører, svarer INP-nestlederen dette:

– Det gjenstår å se. Som sagt er vi, med unntak av Hilde, ganske ferske i politikken. Mello har gjort en god profil under forhandlingene, så vi håper han opprettholder den holdningen.

Tom Mello var relativt ordknapp overfor NRK på vei inn til møte med INP tirsdag kveld. Høyre-toppen ville ikke svare på spørsmål om hvorvidt han føler seg sikker på at han nå blir ordfører.

– Jeg kommer til å uttale meg i rikelig monn når kommunestyret er konstituert, var alt Mello ville si.

Tviler på at tilbudet er bedre

Sittende ordfører, Jon Sanness Andersen (Ap), har vanskelig for å tro at INP kan ha fått et bedre tilbud fra høyresiden enn det han selv la på bordet.

– Jeg vet jo ikke hva de har fått av høyresiden, men fra oss fikk de nær sagt gjennomslag for alt de ba om.

Sanness Andersen forteller at venstresiden tilbød INP plass i formannskap og hovedutvalg. I tillegg skal de ha blitt lovet en sentral plass i et nytt næringsutvalg som skal etableres.

– De fikk også godt gjennomslag når det gjelder boplikt som de er veldig opptatt av, men også når det gjelder strandsonepolitikk. Hvis de ønsket noe mer, måtte de artikulert det. Det blir vanskelig for å meg å svare på hva de eventuelt savnet i vårt tilbud.

Ap-ordføreren er spent på hva som kommer til syne når INP viser kortene.

– Ja, det blir interessant å se hva mer de har fått fra høyresiden som vi ikke tilbød dem, sier Sanness Andersen.