Hopp til innhold

INP-lederen siterer bibelen: – Blir ikke profet i egen by

INP-lederen mener ingen har villet forhandle med ham om politisk makt i hjembyen Porsgrunn. – Omtrent alle andre steder i landet har vi blitt invitert til samtaler, sier Owe Ingemann Waltherzøe.

Owe Ingemann Waltherzøe, leder i INP

FORUNDRET: INP-leder Owe Ingemann Waltherzøe mener ingen partier i Porsgrunn har vist reell vilje til å forhandle med dem etter kommunevalget.

Foto: Odin Omland / NRK

Etter at valgresultatet for Porsgrunn ble klart i forrige uke, har omtrent samtlige politiske partier snakket med hverandre.

I forsøket på å sikre seg politisk makt og flertall, har selv Frp og Arbeiderpartiet møttes til samtaler. Høyre har til og med vært villige til å danne et flertallsstyre med MDG, Rødt, Frp og KrF, og overlate ordførerklubba til sistnevnte.

Det sa toppkandidatene i «den nye blokka» til NRK i forrige uke.

– Ingen formelle henvendelser

På Stridsklev sitter porsgrunnsmannen Owe Ingemann Waltherzøe. Han er førstekandidat for Industri- og næringspartiet i Porsgrunn, men også nasjonal leder for det relativt nye partiet.

– Vi har ikke fått en eneste formell henvendelse fra noen partier i Porsgrunn etter valget. Ingen har invitert oss verken til sonderinger eller reelle forhandlinger, sier Waltherzøe.

INP ble det fjerde største partiet i Porsgrunn med en oppslutning på 10,7 prosent. Bare Arbeiderpartiet (24,5 %), Høyre (23,4 %) og Frp (11,9 %) er større.

– Det er tydeligvis stor skepsis til «den nye gutten i klassen», sier INP-lederen.

– Hva tror du de er redde for?

– Nei, si det. Det ukjente.

– Har blitt invitert alle andre steder

På landsbasis fikk INP fikk en oppslutning på 3 prosent ved kommunevalget. Ved fylkestingsvalget fikk de 4,3 prosent. Det er mer enn etablerte partier som Venstre, MDG og Rødt.

– Så vidt jeg vet er vi blitt invitert til samtaler og forhandlinger i alle andre byer og kommuner hvor vi stilte med valgliste.

– Hva tror du er årsaken til at partiene i din hjemby Porsgrunn angivelig ikke vil forhandle med dere?

– Er det ikke noe som heter at man ikke kan bli profet i egen by?, humrer Waltherzøe.

Ja til kakao, nei til kaffe

Arbeiderpartiets ordførerkandidat i Porsgrunn, Janicke Andreassen, kjenner seg ikke igjen i INP-lederens virkelighetsbeskrivelse.

– Jeg inviterte Owe til en prat og en kopp kaffe før helgen og han takket ja til en kopp kakao denne uken. Jeg venter på tilbakemelding på tidspunkt, skriver Andreassen på SMS til NRK.

Jannicke Andreassen

Janicke Andreassen (Ap) sier hun har invitert INP-lederen på kaffe.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Waltherzøe oppfatter ikke tekstmeldingen han fikk fra Ap-toppen i forrige uke som en formell henvendelse til forhandlinger.

– Det er riktig at hun inviterte meg på en kopp kaffe, men jeg drikker ikke kaffe så det må i så fall bli en kopp kakao.

– Men mer interessant, vil du møte henne?

– Ja, jeg har ikke noe imot det. Vi får se hva det blir til, sier Waltherzøe.

NRK har også spurt Høyres ordførerkandidat, Anne Cathrine Syversen, om en kommentar til hvorfor de angivelig ikke har kontaktet INP-lederen.

– Sitter i møte på jobb, svarer Syversen på SMS.

Anne Cathrine Syversen

Anne Cathrine Syversen (H) påstår at hun har hatt møte med INP.

Foto: Sindre Thoresen Lønnes / NRK

– Hadde tre-fire timers møte med INP

Kort tid etter å ha sendt denne tekstmeldingen, fikk Waltherzøe en telefon fra den samme Syversen.

– Hun mener at noen av mine partifeller i Porsgrunn har snakket med hennes kolleger i Høyre etter valget. Jeg skal ikke avvise at det er riktig, men det har ikke vært reelle forhandlinger. Det ville jeg i så fall visst om, sier Owe Ingemann Waltherzøe.

Litt senere på dagen tar Syversen kontakt med NRK på telefon. Da hevder hun at Høyre har vært i møte med INP etter valget.

– Vi har vært i møte med mange partier, også INP.

– Når hadde dere møte med INP?

– Det ønsker jeg ikke å svare på, men det var et tre-fire timers møte hvor blant andre Gunnar West Sørlie og Owe Ingemann Waltherzøe var til stede, sier Syversen.

Både Waltherzøe og partifelle West Sørlie avviser dette.

Jeg har ikke vært i noen forhandlingsmøter. Etter hva jeg vet har heller ikke noen andre fra INP i Porsgrunn vært det, sier INP-lederen.