Innsatte flyttes og blir trolig anmeldt etter opptøyer

Skadene i Sem fengsel er så store at flere av fangene flyttes etter gårsdagens opptøyer.

Fanger forskanset seg i Sem fengsel.

FULL UTRYKNING: Politiet måtte rykke ut til Sem fengsel for å hjelpe til med å få kontroll på situasjonen. Åtte innsatte hadde forskanset seg.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

Åtte innsatte forskanset seg ved Sem fengsel i Tønsberg tirsdag ettermiddag. De nektet å bli låst inn på cellene, og gjorde hærverk i gangene.

– Vi har en ganske stor opprydningsjobb å gjøre her. Mye teknisk utstyr er ødelagt, sier fengselssjef Robert Holmsen.

Protesterte på maten

Det hele startet som følge av at fengselet har fått strammere regler rundt innkjøp. Flere reagerte på at utvalget av varer fra den lokale matbutikken har blitt dårligere.

Nå blir flere av de innsatte flyttet til andre fengsler. I tillegg blir flere av dem trolig anmeldt for hærverk.

Fengselet har foreløpig ikke oversikt over omfanget av skadene på inventaret. Trolig er de omfattende, ifølge fengselssjef Holmsen.

Holmsen ønsker ikke å gå i detalj på hva som ble ødelagt. Han presiserer at det ikke er avgjort om, eller hvem, som blir anmeldt. De vet ikke hvem som ødela hva under protestaksjonen.
I løpet av onsdagen har de innsatte blitt avhørt. Samtidig har håndverkere og fagfolk utført reparasjoner.

Robert Holmsen

ANMELDER: Fengselssjef Robert Holmsen sier de innsatte som var involvert i opptøyene vil bli anmeldt.

Foto: Terje Pedersen / NTB/Scanpix

– Sikkerheten er god nok

Det er Kriminalomsorgen som har ansvaret for fengslene i Norge. Assisterende direktør i region Sør, Erling Fæste, opplyser til NRK at de ikke vil gjøre noen konkrete tiltak som følge av hendelsen.

– Sikkerheten er god nok i fengslet, de har hatt en god håndtering av koronasituasjonen og situasjonen ellers. Etter hvert skal vi inn og se på hva som utløste dette, sier Fæste.

NRK har forsøkt å få tak i en talsperson eller tillitsvalgt for de innsatte, men har fått opplyst at det ikke finnes i Sem fengsel.