Hopp til innhold

I retten i dag: – Plutselig datt fingertuppen ned på gulvet

Den ene av de tiltalte i den såkalte torpedosaken i Skien, en 28 år gammel mann, forklarte i retten i dag at det var han som klipte av fingeren til en 32-åring den 12. november i 2010.

Kjell Ove Ljosåk blar i bildene som fremlegges for retten. Rettssaken mot de tre mennene startet i dag, mandag 6. november, 2012.

Se video: Aktor Kjell Ove Ljosåk viser frem bildene som fremlegges for retten. – Det er blodspor, sier advokaten (Foto: Anette Dotseth Stensholt)

Rettssaken mot de tre mennene, en 41-åring, en 26-åring og 28-åringen, startet i Nedre Telemark tingrett tirsdag. De er tiltalt for blant annet trusler og grov mishandling av en 32 år gammel rusmisbruker i Skien.

To av dem erkjenner delvis straffskyld. Den tredje erkjenner kun ulovlig bruk av narkotika.

Ifølge tiltalen fikk 32-åringen klipt av ytterste leddet på lillefingeren med tang. Han skal ha blitt utsatt for grove trusler og boret i låret med en drill. Dette skal ha skjedd i garasjen til den ene av de tiltalte for snart to år siden.

Den tiltalte 28-åringen sa i retten at det var han som viftet med en drill, og at han traff fornærmede i beinet.

– Det var ikke meningen at det skulle gå så langt, sa han.

– Jeg slo og sparket

41-åringen som også er tiltalt i saken, innrømmet i retten i dag at han slo og sparket 32-åringen. Bakgrunnen for volden var, ifølge tiltalte, at den 32 år gamle rusmisbrukeren skyldte han penger. Tiltalte forklarte at han skulle få tilbake pengene innen to uker, men at det fikk han ikke.

Det oppsto dermed krangling i garasjen, hvor de befant seg.

Aktor i saken Kjell Ove Ljosåk sa i retten i dag at det ble funnet blod i garasjen og at analyser viser at blodet stammer fra fornærmede i saken.

– Jeg slo han to ganger og sparket han en gang i ansiktet. – Han blødde en del fra nesa, og blåste ut, sa 41-åringen. Dermed havnet det blod flere steder, mener han.

– Det var selvfølgelig ikke riktig å slå han, men beklagelig ble det slik, la han til.

Påtalemyndigheten mener 32-åringen ble bortført og tatt med til garasjen mot sin vilje. 41-åringen avviser dette. Han sa i retten at 32-åringen ikke på noe tidspunkt ble tvunget til å være i garasjen.

– Han hadde mulighet til å gå ut.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Kjell Ove Ljosåk.

Kjell Ove Ljosåk er aktor i saken. Han sier at fornærmede har sagt at han ble truet med et skytevåpen også. Dette nekter 41-åringen for.

Foto: Anette Dotseth Stensholt / NRK

– Plutselig datt fingertuppen ned på gulvet

41-åringen forklarte at fornærmede og 28-åringen etter hvert begynte å kjegle. Han sa at han så 28-åringen vifte med drillen, men ikke at han boret hull i låret til fornærmede.

– De fortsatte og krangle, plutselig så jeg fingeren i tanga, forklarte 41-åringen.

Han sa at han ikke grep inn fordi han tenkte at 28-åringen bare ville skremme fornærmede.

– Men plutselig datt fingertuppen ned på gulvet.

Det gikk fort, mener han. Forsvareren hans, advokat Nils Christian Nordhus, spurte sin klient om hva han tenkte da dette skjedde.

– Jeg sprang fort og hentet bandasje for jeg tenkte det kom til å blø mye.

– Så ikke at han boret inn i låret hans

41-åringen forteller at han aldri så at det ble brukt et bor mot fornærmede, men at han fikk vite dette noen dager senere.

– Jeg så ikke at han boret inn i låret hans.

Dommeren bryter inn og spør om han ikke hørte drillen.

– Jeg hørte den hele tiden, tror jeg. Jeg tenkte den var på for å skremme.

Han sier at han ikke så noen trussel i det og at han derfor ikke sa noe om drillen til 28-åringen. 41-åringen nekter for at han oppfordret noen til å ta i bruk gjenstander.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Kjetil Sørensen.

Den tiltalte 41-åringen sa i retten at advokat Kjetil Sørensens klient ikke var involvert i hendelsene i garasjen.

Foto: Anette Dotseth Stensholt / NRK

– Beklager hendelsen

De tre mennene er i tilegg tiltalt for flere forhold, blant annet i narkotika og voldssaker, og for flere overtredelser av veitrafikkloven. Den siste tiltalte, en 26 år gammel mann, erkjenner kun ulovlig bruk av narkotika.

– Min klient erkjenner straffskyld for ett punkt og det er bruk av hasj ved et tilfelle. Han erkjenner ikke straffskyld for resten av tiltalepunktene, sier hans forsvarer advokat Kjetil Sørensen til NRK.no.

41-åringens forsvarer, advokat Nils Christian Nordhus, sier hans klient beklager hendelsen.

– Min klient beklager sterkt hendelsen i forhold til det som skjedde med fornærmede, men det er deler av hendelsesforløpet som han ikke kan erkjenne straffansvar for fordi han ikke er ansvarlig for det, sier Nordhus.

– Han er kjenner straffansvar for å ha utøvet vold, men ikke for å ha beskadiget fornærmede, fortsetter han.

28-åringens forsvarer ønsker ikke å uttale seg om saken.

Det er satt av fire dager til rettssaken i Nedre Telemark tingrett.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark