Innførte hunder med falske pass

Mannen stemplet selv passene for at det skulle se ut som hundene var vaksinert mot rabies.

Superspeed 2

Hundene kom dra Danmark til Larvik med Superspeed i oktober 2014.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

33-åringen kom fra en hundeutstilling i Nederland, da han kjørte av fergen i Larvik og ble stanset i tollen.

Sammen med seg hadde han en 32 år gammel kvinne.

Mannen viste frem tre hundepass som viste at hundene han hadde med seg var vaksinert mot rabies, og hadde fått behandling mot echinococcose (en parasitt som kalles revens lille bendelorm).

Passene var stemplet med et arbeidsstempel fra en veterinær. Et internettsøk viste imidlertid at veterinæren var fiktiv.

Hadde ikke penger til behandling

Mannen tilsto i retten. Kvinnen hadde gitt han i oppgave å sørge for vaksinering og behandling av hundene før de dro til Nederland.

Men mannen hadde ikke pengene det kostet å ta dyrene til veterinæren, og valgte derfor å stemple og undertegne passene selv.

Matloven gjør det ulovlig å innføre levende pattedyr fra utlandet, som kan føre med seg smittsomme sykdommer.

På grunn av smittefare ble hundene satt i karantene, med en kostnad på 40.000 kroner.

Dømt for medvirkning

Kvinnen forklarte i retten at hun forstod at passene måtte være falske dagen før de to skulle dra fra Nederland. Hun valgte likevel ikke å fortelle det til tollerne, da hun ble spurt.

De to dømmes for å ha gitt falsk forklaring til tollvesenet og for å ha innført tre hunder med falske pass som kunne ha medført seg sykdommer. Mannen dømmes i tillegg for å ulovlig innføring av narkotika, fordi han hadde 1 gram marihuana i underbuksen.

Mannen dømmes til 90 dager i fengsel, med en prøvetid på to år. Kvinnen dømmes til 45 dager i fengsel, med en prøvetid på to år.

De må begge betale 1500 kroner i saksomkostninger.