Løpedronninga slåss mot deponi i hytteparadis

PORSGRUNN (NRK): Flere tusen av kommunens innbyggere møtte opp for å kjempe mot lagring av farlig avfall i den lille kystperlen Brevik.

Emil Solli-Tangen og Ingrid Kristiansen

DEPONI-MOTSTANDER: Løpedronningen Ingrid Kristiansen kjemper mot et avfallsdeponi i Brevik, og var en av over 3000 mennesker som demonstrerte i Porsgrunn.

Foto: Robert Hansen / NRK

Tidligere friidrettsutøver og langdistanseløper Ingrid Kristiansen og artistbrødrene Didrik og Emil Solli-Tangen stod i bresjen for demonstrasjonen.

Det har vært flere demonstrasjoner tidligere, men denne gangen ønsket initiativtakerne å samle absolutt alle innbyggere i hele Porsgrunn kommune – store og små.

De lokket med løp, marsj og konsert for hele familien, og folket sviktet ikke. Over 3000 mennesker møtte opp gjennom ettermiddagen på de ulike aktivitetene.

– Jeg er veldig rørt over at vi klarte å få til dette, fordi det er noe jeg har tenkt på, hatt mareritt og hatt drømmer om lenge. Jeg synes det ble en fantastisk fin opplevelse, sier arrangør Emil Solli-Tangen.

Ingrid Kristiansen kjemper mot deponi i Brevik

Eidangerfjorden er et yndet hytteområde. Ingrid Kristiansen ønsker ikke et deponi for farlig avfall i dette området.

Foto: Gry Eirin Skjelbred / NRK

Kjemper for hytteparadiset sitt

Brødrene Solli-Tangen har også fått med seg løpedronning Ingrid Kristiansen i kampen mot deponi.

Hun har hytte i Eidangerfjorden, i området der deponiet kan bli en realitet, og har derfor engasjert seg sterkt i saken.

– Jeg kan ikke forstå at myndighetene vil risikere å ødelegge Grenlands miljørenommé igjen. Et deponi vil ikke gå utover meg, men etterkommerne våre som skal bo og feriere her. Området blir jo ødelagt igjen, sa Kristiansen til PD i sommer, og peker på Grenlands tidligere rykte som et forurenset industriområde.

– Jeg mener vi har ganske mange kjendiser fra området. Jeg synes jo de kunne vært litt mer synlige i denne saken. Jeg regner med at de fleste av dem er enige i at de ikke vil ha deponi her. Likevel tør de ikke stå frem og si sin mening. Hvorfor vet jeg ikke, men jeg synes det er litt feigt, sier hun til NRK.

Demonstrasjon, nei til deponi i Brevik

Bilde fra en av de tidligere demonstrasjonene i Brevik.

Foto: Robert Hansen / NRK

NOAH-rapport: – Breviksgruvene er godt egnet

I en ny konsekvensrapport bestilt av NOAH konkluderes det med at det ikke er farlig for miljøet å etablere deponi i den lille kystbyen. Det er NOAH selv som står i bresjen for å etablere deponiet.

I sommer ble det klart at Klima- og miljødepartementet bestiller en egen konsekvensutredning av det mulige deponiet. Det skuffet porsgrunnsordfører Robin Kåss.

– Jeg er enormt skuffet. Dette er et alvorlig løftebrudd fra miljøvernministeren. Det er direkte frekt. Miljøvernministeren fikk sine velgere og sine verv ut fra et klart løfte om å ikke overkjøre lokaldemokratiet. Det er nettopp det han gjør nå ved å fastsette planprogram på å plassere farlig avfall under boligene til tusenvis av mennesker.