Olav Langåsdalen er ganske unik. Han er en av veldig få i Norge som lager kjevler.
– Uten kjevler kan vi ikke holde på gørrgamle tradisjoner med flatbrød og lefse, sier han mens det spruter treflis i alle retninger.
Hockeyhjelmen beskytter ikke mot flis og støv. Etter at et kjevle løsna fra dreiebenken og traff ham i hodet, skaffa han seg hjelmen.
Med raske bevegelser setter han på plass tannhjula som skal hjelpe til med å få 42 riller inn i treverket. Det er tannhjula fra et sykkelhjul. 65-åringen er en «Petter Smart» som ser løsninger og muligheter i det meste.
Jungeltelegrafen sørger for at 30 kjevler får nye eiere hvert år.
Mista handa
Metall møter metall når han skrur til festet på høyre side. Olav har ei protese med jernkrok på høyrearmen. 19 år gammel mista han handa i ei ulykke, men det stopper ikke den kreative tradisjonsbæreren.
I 40 år har Olav tatt turen inn i verkstedet på gården Haatveit Nordre i Hjartdal. Der står dreiebenken han har satt sammen sjøl. Gårdsdrifta og kommunepolitikken bruker han gjerne tid på, men han legger ikke skjul på at tida i verkstedet er mer enn en hobby.
– Jeg brenner for tradisjonen med å bake på takke. Det er den eldste måte vi kan lage holdbar melmat på,
Olav er over gjennomsnittet glad i flatbrød. Det spiser han enten det er hverdag eller festdag. Derfor setter han ekstra stor pris på at kona, Margrete Ims Langåsdalen, gjerne bruker takka i eldhuset.
– Jeg blir nesten litt nyforelska når jeg ser Margrete kjevle ut den ene millimeter tynne leiven etter den endre, sier kjevlemakeren med et glimt i øyet.
Full rulle på Facebook
Olav er ikke den eneste som snakker varmt om flatbrød og lefser.
–Det er takkefeber nå, ler Bodil Nordjore. Hun har statsstipend og skriver på en doktorgrad om tradisjonsmat når hun ikke holder kurs i blant annet takkebakst.
Statsbudeia som hun kaller seg, overdriver ikke. Over 27.000 medlemmer i alle aldre i Facebook-gruppa Lefser og flatbrød» deler spørsmål og kunnskap hver dag.
Hun tror mange kjenner på en stolthet når de baker. Da må de ha en god deig og et godt kjevle.
Heier på Olav
Bodil har så langt slitt ut fire kjevler siden hun som 4-åring fikk lov til å bake på takke for første gang.
– Vi trenger bakstekjerringene, men vel så viktig er en god kjevlemaker.
Tradisjonsbæreren i Vinje oppsummerer gjerne hvorfor interessen for flatbrød ikke går ut på dato: – Det er sunt, det er grovt, det er lett å lagre og alle liker det.