Hopp til innhold

Bakstekjerringene er avhengig av Olav

Uten redskapen til Olav kan det bli stusslig rundt bordet.

Olav Langåsdalen

HMS: Det kan gå hardt for seg på verkstedet. Da er det lurt med en hockeyhjelm.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Olav Langåsdalen er ganske unik. Han er en av veldig få i Norge som lager kjevler.

– Uten kjevler kan vi ikke holde på gørrgamle tradisjoner med flatbrød og lefse, sier han mens det spruter treflis i alle retninger.

Hockeyhjelmen beskytter ikke mot flis og støv. Etter at et kjevle løsna fra dreiebenken og traff ham i hodet, skaffa han seg hjelmen.

Med raske bevegelser setter han på plass tannhjula som skal hjelpe til med å få 42 riller inn i treverket. Det er tannhjula fra et sykkelhjul. 65-åringen er en «Petter Smart» som ser løsninger og muligheter i det meste.

Jungeltelegrafen sørger for at 30 kjevler får nye eiere hvert år.

Mista handa

Metall møter metall når han skrur til festet på høyre side. Olav har ei protese med jernkrok på høyrearmen. 19 år gammel mista han handa i ei ulykke, men det stopper ikke den kreative tradisjonsbæreren.

I 40 år har Olav tatt turen inn i verkstedet på gården Haatveit Nordre i Hjartdal. Der står dreiebenken han har satt sammen sjøl. Gårdsdrifta og kommunepolitikken bruker han gjerne tid på, men han legger ikke skjul på at tida i verkstedet er mer enn en hobby.

Olav Langåsdalen

Olav Langåsdalen velger emnene til kjevler i bjørkeskogen.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

– Jeg brenner for tradisjonen med å bake på takke. Det er den eldste måte vi kan lage holdbar melmat på,

Olav er over gjennomsnittet glad i flatbrød. Det spiser han enten det er hverdag eller festdag. Derfor setter han ekstra stor pris på at kona, Margrete Ims Langåsdalen, gjerne bruker takka i eldhuset.

– Jeg blir nesten litt nyforelska når jeg ser Margrete kjevle ut den ene millimeter tynne leiven etter den endre, sier kjevlemakeren med et glimt i øyet.

Lager kjevler

Det tar 2-3 timer å lage den perfekte kjevla.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK
Lager kjevler

Olav har god erfaring med å bruke protesen i verkstedet.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK
Lager kjevler

Håndtaket er en viktig del av kjevla.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK
Olav Langåsdalen

Olav Langåsdalen har samla redskaper han trenger i 40 år.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK
Lager kjevler

En skikkelig målestokk. Her ser Olav hvor mange riller han skal ha i kjevla.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK
Lager kjevler

Dette er forskjellen på kjevle og rull, sier Olav. Rullen er glatt. Kjevla har riller.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK
Olav Langåsdalen

Olav Langåsdalen leiter etter nye emner til kjevler i bjørkeskogen. Ett tre kan gi 20 nye kjevler.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Full rulle på Facebook

Olav er ikke den eneste som snakker varmt om flatbrød og lefser.

–Det er takkefeber nå, ler Bodil Nordjore. Hun har statsstipend og skriver på en doktorgrad om tradisjonsmat når hun ikke holder kurs i blant annet takkebakst.

Bodil Nordjore

Bodil Nordjore har skrevet en rekke kokebøker med tradisjonsmat.

Foto: Britt Boyesen / NRK

Statsbudeia som hun kaller seg, overdriver ikke. Over 27.000 medlemmer i alle aldre i Facebook-gruppa Lefser og flatbrød» deler spørsmål og kunnskap hver dag.

Hun tror mange kjenner på en stolthet når de baker. Da må de ha en god deig og et godt kjevle.

Heier på Olav

Bodil har så langt slitt ut fire kjevler siden hun som 4-åring fikk lov til å bake på takke for første gang.

– Vi trenger bakstekjerringene, men vel så viktig er en god kjevlemaker.

Tradisjonsbæreren i Vinje oppsummerer gjerne hvorfor interessen for flatbrød ikke går ut på dato: – Det er sunt, det er grovt, det er lett å lagre og alle liker det.

Flatbrød

Stabelen med flatbrød vokser fort når erfarne takkebakere lar kjevla rulle.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK
Margrete Ims Langåsdalen

Margrete Ims Langåsdalen baker flatbrød i det gamle eldhuset på gården Haatveit Nordre.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK
Flatbrød

Kjevla til Olav og erfaringene til Margrete gir gode resultater.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK
Flatbrød

Takka har en naturlig plass i eldhuset på gården Haatveit Nordre i Hjartdal.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK
Margrete Ims Langåsdalen

Margrete Ims Langåsdalen vet at mange setter pris på flatbrøda hun baker.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK