– Midt-Telemark blir rett og slett for smått

Alle tre kommunene i Midt-Telemark ser for seg å bli del av en større kommune. Det er allikevel ikke gitt at de tre kommunene slår seg sammen med hverandre.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Midt-Telemark» i nytt vindu

Til tross for felles grenser og godt interkommunalt samarbeid, ligger det ingen automatikk i at Nome, Bø og Sauherad skal slå seg sammen til en kommune, sier politikere i de tre kommunene.

Jan Thorsen (Sp)

Gruppeleder i Nome Senterparti, Jan Thorsen mener det er viktig med lokal styring på strukturdebatten.

Foto: Marianne Lande Hallingskog / NRK

Formannskapet i Nome bestemte forrige uke å starte prosessen med å se på ulike alternativer for kommunestrukturen. Beslutningen er inspirert av prosessen i Vinje, og et svar på regjeringas signal om færre og større kommuner landet over.

– Det er viktig at endringer i kommunestrukturen skjer ut ifra lokale ønsker og behov. Derfor starter vi prosessen nå, for å være i forkant, sier gruppeleder i Senterpartiet i Nome, Jan Thorsen.

Han forteller at en sammenslåing med Sauherad og Bø er ett alternativ, men at Nome også ser mot Grenland.

Bø er klare

Olav Kasland.

Ordfører i Bø, Olav Kasland holder alle muligheter åpne, og ser for seg flere alternativer for sammenslåing.

Foto: Kurt Inge Dale / NRK

Ordfører i Bø, Olav Kasland ønsker debatten om kommunestruktur velkommen. Han sier målet med en eventuell kommunesammenslåing må være å gi innbyggerne i kommunen et best mulig tjenestetilbud. Han ønsker seg å få tildelt flere oppgaver av staten, og for å klare det må kommunene bli større, og bevilgningene økes.

– Det er nærliggende for oss i Bø å tenke sammenslåing med Sauherad og Nome, men jeg skal i uforpliktende samtaler med ordføreren i Notodden over nyttår, og jeg vil også snakke med Seljord. Det er viktig og riktig å holde flere muligheter åpne, sier Kasland.

– Midt-Telemark blir for smått

Hans Sundsvalen

Sauheradordfører Hans Sunsdvalen tror en eventuell midt-Telemark kommune blir for liten.

Foto: Solfrid Leirgul Øverbø / NRK

Sauheradordfører Hans Sundsvalen tar også regjeringas signal på alvor, og er forberedt på at kommunestrukturen vil endres i løpet av få år. Han er på linje med de andre åpen for flere muligheter, og han tror en ny kommune bestående av Nome, Bø og Sauherad blir for liten til å oppnå ønsket effekt.

– En eventuell midt-Telemark kommune blir omtrent like stor som Notodden kommune er i dag. Notodden sier at de sliter og vil utvide, så det er ingen grunn til å tro at ting skal bli bedre om vi slår oss sammen med Nome og Bø, sier Sundsvalen.

Han deler kollega Kasland sitt syn på at en ny storkommune må få flere oppgaver, og økte bevilgninger fra staten for å kunne fungere på en god måte.

Debatten om kommunestruktur har altså skutt ny fart i midtfylket, så gjenstår det å se hvordan kartet ser ut om noen år.