Hopp til innhold

«Biologien søker den som er best egnet til å bringe genene videre»

Ines (27) eksperiment som handikappet dater fikk nettet til å koke.

Ine Vedeld

Ine Vedeld synes man er for raske med å avvise mennesker med funksjonsnedsettelser som potensiell partner.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

Ine Vedeld fra Larvik testet hvor mye oppmerksomhet datingprofilen til en funksjonsfrisk person fikk sammenlignet med profilen til en som satt i rullestol.

Da NRK omtalte eksperimentet, som først sto på trykk i Østlands-Posten ble saken heftig debattert i NRKs kommentarfelt på Facebook med over 300 kommentarer.

Samtidig ble det startet flere tråder om tema i diverse diskusjonsforum.

– Jeg har fått mange positive tilbakemeldinger, og noe kritikk, sier Ine Vedeld fra Larvik.

Mye av kritikken går på hennes uttalelser om at bevisst avvisning av dem med en funksjonsnedsettelse kan sees på som en ny form for seksuell trakassering

Flere peker også på at årsaken til at funksjonshemmede får lite oppmerksomhet på sjekkemarkedet ikke handler det Ine tror er manglende kunnskap om mennesker med funksjonsnedsettelser, men biologi.

Dette handler om noe så enkelt som vår naturlige biologi. Alle arter har et biologisk mønster om å reprodusere seg selv, og da søker biologien den som er best egnet til å bringe genene videre. Det virker som om mennesket på død og liv skal undertrykke sin egen biologi til den mest kunstige forestilling av en definisjon på det normale.

Facebook-bruker

– Tenk deg om to ganger

Vedeld ønsker at folk skal tenke seg om to ganger før man raskt forkaster en person som mulig kjæreste på grunn av en funksjonsnedsettelse.

Hun var lenge i et forhold, men etter en tid som singel opprettet hun to profiler på datingsider som Tinder og Sukker.

I den ene profilen fremsto hun som funksjonsfrisk, i den andre profilen opplyste hun om handikappet.

– Profilen der jeg var frisk, fikk god respons og flere ville gjerne ta meg med på date. På den andre profilen var det liten respons, sa Vedeld.

Hun har en sjelden muskelsykdom og kan gå korte avstander, men bruker ofte rullestol.

Ine Vedeld

EKSPERIMENT: Bildet til høyre ga Ine Vedeld hundrevis av meldinger på datingsider, bildet til venstre fikk bare to meldinger.

Foto: Privat

Velger det rasjonelle

Professor i biologi, Dag Olav Hessen ved Universitetet i Oslo sier det ikke er lett for mennesker å fravike hvordan vi er skapt biologisk.

– I førsteinntrykket når man vurderer om noen kan være en fremtidig partner er det ofte det visuelle som vinner. Derfor er det ikke så rart at ungdom skårer høyere enn eldre, eller at de som har funksjonsnedsettelser får lavere respons enn de som friske ut, sier Hessen.

Han sier egenskaper som å være sosial, ha glimt i øyet og være empatisk også er viktige når man skal finne en partner som skal bli mor eller far til sine barn.

Dag Olav Hessen

BIOLOG: Professor i biologi, Dag Olav Hessen.

Foto: Privat

– Men hvis man aldri tar sjansen på å bli kjent med en person, på grunn av dens ytre, hjelper det ikke om man er verdens hyggeligste person og en utmerket partner, sier han.

– Folk er redde

Ine Vedeld har forståelse for at det er lett å se utfordringer med å leve sammen med en person i rullestol. Hun tror likevel mange mennesker med et handikap ikke har mulighet til å få en partner, fordi folk er redde for å bli kjent med dem.

– Det gjelder nok både menn og kvinner. Jeg ønsker å være åpen om dette, og forsøke å endre tankemåtene i samfunnet. Vi må være åpne for det som er annerledes, sier hun.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark