Hopp til innhold

Ikke tillit til eget parti

Mangeårig Høyre-ordfører stemte på et annet parti.

Øyvind Riise Jenssen

Etter 12 år som ordfører må Øyvind Riise Jenssen motvillig ta av seg ordførerkjedet.

Foto: Henrik Bøe / NRK

Det knytter seg stor spenning til hva den opprivende nominasjonsprosessen i Larvik Høyre får å si for partiets oppslutning lokalt. Øyvind Riise Jenssen (H), som har vært ordfører i Larvik i 12 år, ble vraket i nominasjonen. Birgitte Gulla Løken ble valgt til partiets ordførerkandidat.

Har ikke tillit

For Riise Jenssen har nominasjonen vært så opprivende at han rett og slett har valgt å stemme på et annet parti enn sitt eget.

– Jeg har stemt Høyre i fylkestingsvalget, men lokalt stemte jeg på et annet parti denne gang.

– Hvorfor det?

– Dette handler mye om tillit til personer på Høyres liste, og det er litt for mange på Larvik Høyres liste jeg ikke har tillit til.

Verbale knyttnever

Terje Anthonsen

Terje Anthonsen er en av dem som reagerte kraftig på resultatet av nominasjonsprosessen og kalte den et kupp.

Foto: Ola Walberg / NRK

Det har falt harde ord blant en del av Larvik Høyres medlemmer etter nominasjonen, ikke minst blant enkelte av den eldre garde i partiet som selv titulerte seg som "Gretne gamle gubber". Det ble etter hvert så høy temperatur at styret i mars innkalte til ekstra medlemsmøte i et forsøk på å legge nominasjonsstriden bak seg.

Møtet førte ikke fram til noen forsoning - de som kalte nominasjonen et kupp valgte verbale knyttnever framfor en utstrakt hånd.

– Suksess eller katastrofe

Øyvind Riise Jenssen tør ikke å spå om valgresultatet for Larvik Høyre denne gang.

– Det kan bli alt fra stor suksess til ren katastrofe. Men det ville overraske meg hvis ikke valget blir påvirket av den frustrasjon mange har gitt uttrykk for.

Låner bort stemmen

Riise Jenssen sier at han har lagt nominasjonsstriden bak seg, men han ser fram til at kommunevalget er over. Og han regner med at det å stemme på et annet kommuneparti enn Høyre blir en engangsforeteelse.

– Ja, det håper jeg da inderlig. Jeg sier det slik at jeg lånte bort stemmen min til et annet parti denne gang. Jeg har ikke endret politisk oppfatning!

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark