Ikke syk nok til å få behandling i Norge

BØ (NRK): MS-syke Elin Hegna Nygård reiser til Russland for å få stamcellebehandling.

Elin Hegna Nygård

Elin Hegna Nygård har MS, nå drar hun til Moskva i håp om å bli frisk.

Foto: Jonas Sivertsen Fossing / NRK

– Jeg vet jo ikke hvor lenge den medisinen jeg går på nå fungerer. Plutselig kan den slutte å virke, sier Elin Hegna Nygård som er fra Lunde.

Elin Hegna Nygård

Elin Hegna Nygård, som jobber som frisør i Bø, sier hun ikke ønsker at folk skal forbinde henne med sykdom.

Foto: Jonas Sivertsen Fossing / NRK

Elin søkte om plass for stamcellebehandling i Russland og var forespeilet en ventetid på to år. Nå har hun fått plass ett år før tiden og skal til Moskva for å få behandling 30. januar 2017. Til tross for at Elin er i full jobb som frisør og er ganske frisk, har det siste året vært tøft.

– Det slipper aldri taket, man går jo rundt og bekymrer seg, sier hun.

Strenge krav i Norge

For tiden går Elin på medisiner som skal bremse symptomene mot sykdommen. Hun vil ta en stamcellebehandling, men i Norge er hun ikke syk nok til å få behandlingen.

– For å få plass i Norge er det veldig strenge kriterier. Jeg tror det er 5–10 plasser på Haukeland, og du må ha en veldig aggressiv sykdom for å plass.

Du er ikke syk nok til å få den behandlingen i Norge?

– Nei, for medisinene jeg har fått bremser det, enn så lenge.

Overlege i Nevrologi og Leder for nasjonalt kompetansesenter for MS, Lars Bø

Overlege Lars Bø ved Nasjonalt Kompetansesenter vil ikke anbefale å dra utenlands for å få behandling.

Foto: Helga Marie Sulen Sund

Lars Bø er overlege i nevrologi og leder for Nasjonalt Kompetansesenter for MS. Han bekrefter det Elin sier, og sier grunnen til at stamcellebehandling ikke er vanlig i Norge, er fordi det er for lite dokumentasjon på at behandlingen fungerer.

– Det har ikke blitt gjort den typen dokumentasjon som trengs for at behandlingen skal bli en del av standardbehandlingen her i Norge, forklarer han.

Selv om det har vært gode indikasjoner på stamcellebehandling for MS, vil ikke Bø anbefale folk å reise utenlands for å få behandling før det er forsket mer. Ifølge MS-forbundet har i overkant av 100 nordmenn reist utenlands for å få behandlingen de siste årene

Startet kronerulling

Elin ble heller ikke anbefalt å dra utenlands av sin lege, men hun er trygg på at hun har tatt riktig valg.

Behandlingen varer i fire uker og koster om lag 500.000 kroner. Det fikk kollegaer på Tango Frisør til å starte en kronerulling for å hjelpe. Daglig leder Marianne Løhr og deleier Ruth Astrid Myhra forteller at de har valgt å donere bort to års oppsparte bonuser. Det tilsvarer rundt 60.000 kroner.

Daglig leder, Marianne Løhr og Deleier av Tango Bøsenteret, Ruth Astrid Myhra

Kollegaene Marianne Løhr og Ruth Astrid Myhra sier alle de ansatte i frisørsalongen var enige om å gi bort de oppsparte bonusene.

Foto: Jonas Sivertsen Fossing / NRK

Elin selv er klar på at hun ikke kommer til gi etter for sykdommen med det første:

– Jeg er vanvittig sta, og jeg gjør det jeg kan for å bli frisk. Jeg trener og jobber, og reiser til Moskva, avslutter hun.