Ikke la katten være ute mens du er på jobb

Hvis katten ikke får tilgang til varme i løpet av noen timer kan det få konsekvenser, sier dyrlege.

katt ute i snøen

TILGANG TIL VARME: Det er viktig å la katten få tilgang til varme for å unngå skader, sier dyrlege.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

Snøen og kulde er til glede for mange, og vi vet hvordan vi skal kle oss for å holde varmen. Våre firbeinte venner er det verre med.

– Det bør være tilrettelagt at katten har tilgang til varme når den er ute om vinteren. Man bør ikke dra på jobb og la katten bli igjen ute uten tilgang til varme, sier dyrlege Eric Henrichsen til NRK.

Eric Henrichsen

PASS PÅ: Dyrlege Eric Henrichsen ber folk passe på at kjæledyra har tilgang til litt varme nå på vintertid. Ikke la de være for lenge ute.

Foto: Privat

Risikerer frostskader

Hvis katten ikke får tilgang til varme kan det få konsekvenser. Katten kan risikere å få frostskader. Dyrlege Henrichsen ønsker å informere om dette slik at kjæledyra kan unngå slike skader.

– Hvis de ikke får mulighet til å varme seg mellom jevne mellomrom kan de få frostskader på ører, poter og haletipp, sier Henrichsen.

Er man i tvil om katten har fått frostskader bør man kontakte dyrlege og være på utkikk etter symptomer.

– Tegn på at katten har fått slike skader kan være at de slikker på området eller blir halte. Ta katten inn og la den varme seg under et teppe. Man skal heller ikke gni på slike skader, forteller Henrichsen.

Fikk sjokk

Kristine Loe Kvam (22) har i flere år vært katteeier. Flere ganger har hun latt katten bli igjen ute om vinteren mens hun selv har vært på jobb. Dette var informasjon hun ikke visste om.

Kristine Loe Kvam

VISSTE IKKE: Kristine Loe Kvam visste ikke at katter kunne få frostskader ved å være ute noen timer i kulden.

Foto: Privat

– Jeg hadde virkelig ingen anelse om at de kunne få frostskader etter å være ute de timene jeg er på jobb. Nå føler jeg meg som en dårlig eier, men det er godt jeg vet det nå, sier Loe til NRK.

Hunder tåler mer

Hunder tåler ofte mer enn katter da det kommer til kulde, men det finnes unntak. Alle hunder reagerer nemlig forskjellig på kulda.

– Det er ingen god idé å la en hund som sjeldent er lenge ute stå ute i kulda. Da vil hunden også risikere å få frostskader. Det skal ikke mange timene til før hunden kan få frostskader også, sier Henrichsen.

Dyrlegen poengterer at kjæledyra skal selvsagt få lov til å leke ute i snøen, men sørg for at de har med jevne mellomrom tilgang til varme.