Hopp til innhold

– Dette er å ta en tradisjon fra barna

Stortingsrepresentant Geir Bekkevold Fra Kristelig Folkeparti i Telemark vil ikke fjerne ordningen med skolegudstjenester.

Geir Bekkevold.

Geir Bekkevold i Kristelig Folkeparti i Telemark er sterkt uenig med barneombud Anne Lindboe som vil fjerne skolegudstjenestene.

Foto: Anne Lognvik / NRK

– Jeg mener at skolegudstjenestene er en fin tradisjon hvor elevene får lærdom om vår kristne kulturarv. Å skulle fjerne det helt fra skolen er jeg helt uenig i. Det er viktig at elevene får kunnskap om dette, sier han.

Det er i en høringsuttalelse til utredningen om det livssynsåpne samfunn, det såkalte Stålsett-utvalget, at barneombud Anne Lindboe mener at slike religiøse aktiviteter bør ut av skolen, skriver Vårt Land.

– Skolegudstjenester er et problem for dem som ikke har en tro eller er religiøs på en annen måte, sier Lindboe. Hun mener at den type forkynning som finner sted i en gudstjeneste, ikke bør forekomme i skoletiden.

– Foreldre har full mulighet til ta sine barn til kirken hver helg og hele året. Det er ikke nødvendig at det skjer i skoletiden, mener hun.

Hva synes du om forslaget om å fjerne skolegudstjenestene? Diskutèr nederst i artikkelen.

Les også:

Finnes fritaksordninger

Barneombud Anne Lindboe

Barneombud Anne Lindboe møter kritikk etter forslaget om å fjerne skolegudstjenestene.

Foto: Beate Riiser / NRK

Bekkevold peker på at det finnes flere unntaksordninger for de foreldrene som ikke ønsker at barna skal delta i skolegudstjenester.

– Det er ikke slik at elevene tvinges til å være med på gudstjeneste. Dersom skolen velger å ha en skolegudstjeneste i kirken, må de også ha et opplegg for dem som ikke ønsker å delta.

Bekkevold mener dette løses best lokalt.

Å begynne å forby elever å gå på skolegudstjenester, er ingen vei som KrF vil at vi skal gå. Nettopp i møte med minoriteter og andre kulturer er det viktig med kunnskap om vår egen historie. Har man kunnskap om egen historie, kan man også møte andre kulturer på en åpen og fin måte.

Får støtte fra islamsk råd

Biskop Laila Riksaasen Dahl i Tunsberg er ikke enig med Barneombudet. Hun mener at barn vil bli religiøse analfabeter hvis de ikke opplever gudstjenester og andre religiøse møter.

Hun får støtte fra uventet hold. Tidligere generalsekretær i Islamsk Råd Norge, Shoaib Sultan, ser heller ikke poenget, og sier det ikke er noe problem å delta i en gudstjeneste så lenge han slipper å være aktiv deltaker.