I natt blir det glatt

Natt til mandag og tirsdag kan det bli vanskelige kjøreforhold i fem fylker, blant dem er Vestfold, advarer Meteorologisk institutt.

Svært glatte veier på Nordmøre etter underkjølt regn i natt.

Ta hensyn til værforholdene hvis du skal ut på veien i starten av uka, råder meteorologen. Foto: Illustrasjonsbilde

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

Det er Meteorologisk institutt som har utstedt et OBS-varsel for både Vestfold og Telemark, Østfold, Akershus og Oslo natt til mandag.

Les også:

Varm luft får skylda

Årsaken til at vi får underkjølt regn er en varm front som passerer fra vest i tillegg til nedbør, ifølge Vakthavende meteorolog hos Meteorologisk institutt, Rafael Escobar Løvdahl,

Meteorolog Rafael Escobar Løvdahl

USTABILT VÆR: Vakthavende meteorolog Rafael Escobar Løvdahl kan melde om varierende vær utover i uka.

Foto: Hanneke Luijting

– Den varme fronten har varm luft i høyden, og det som skjer da er at denne varme luften ikke rekker å varme opp regnet som kommer lenger ned, dermed kan det fryse på bakken enkelte steder, forklarer meteorologen.

Det er særlig mandag og kanskje tirsdag som vil by på dette værfenomenet.

– Slik det ser ut nå vil dette inntreffe først fra i natt og noen timer inn i morgendagen, og deretter kan det samme skje på tirsdag igjen, forteller Escobar Løvdahl.

Svingende vær

Hvis du er lei av de svingende temperaturene så må du holde ut litt til, ifølge meteorologen.

– Det blir kanskje mer stabilt mot slutten av uka, men vi kan trygt si at været vil være svingende de neste dagene, sier Escobar Løvdahl.

Han mener bilister bør være obs på værfenomenet som oppstår.

– Det blir ingen dramatisk endring i kjøreforholdene, men det er greit å vite om det underkjølte regnet som er ventet.

Les også:

Hva med skiføret da?

Er du en av dem som jublet da vinteren endelig gav oss litt snø og skiføre så kan det være at du får noe å glede deg til mot slutten av uka. I alle fall hvis du bor i Vestfold.

– Fra onsdag av ser det ut til å bli nord- og nordvestlig vindretning, og det er godt nytt for dem som er glade i kaldere vinterdager. det er også meldt noe sol, forteller Escobar Løvdahl.

– Kan vi vente oss mer snø?

– Nei, ikke noe særlig, det blir kanskje et og annet drypp, men det er litt tidlig å si. Det blir i alle fall litt mer stabilt på slutten av neste uke, slik det ser ut nå, sier den vakthavende meteorologen.