Barneombudet hyller ny skilsmissemodell

Ny meklingsmodell i Grenland, der barn deltar ved foreldrenes mekling under skilsmissen, kan bli en norm i hele landet. – Jeg ser absolutt ingen ulemper ved denne modellen, sier barneombud Anne Lindboe.

Anne Lindboe, barneombudet

Barneombud Anne Lindboe er sikker på at skilsmissemodellen i Grenland kan overføre til familiekontor over hele landet.

Foto: Marius Hauge/Barneombudet

Gjertrud Jonassen

Gjertrud Jonassen står bak den nye skilsmissemodellen.

Foto: Anne-Cathrine Syversen / NRK

Et nytt forskningsprosjekt skal finne ut om meklingsmodellen fra Grenland kan brukes i hele landet.

I meklingsmodellen, som er et prøveforsøk ved familiekontoret, får barn mellom 7 og 16 år snakke med mekleren på tomannshånd.

– Jeg tror det er skjerpende for foreldrene at barn får si hva de mener. Mange forteller oss og foreldrene at de ønsker at mor og far skal være venner, og at alle i familien skal samarbeide, sier familieterapeut Gjertrud Jonassen ved Grenland familiekontor.

Les også:

– Glad for at sønnen min ble med

Marit Garstad og sønnen Hans Tobias på Stathelle i Bamble er en av familiene som har vært med på prøveprosjektet.

Marit Garstad

Marit Garstad er glad sønnen ble med da hun og ektemannen skilte lag.

Foto: Anne Cathrine Syversen / NRK

I forkant av skilsmissen for et drøyt halvår siden, var 11-åringen med da foreldrene var til mekling. Alene med mekleren fikk han si hva han mente.

– Jeg er veldig glad for at han fikk tilbud om å være med, og kunne si hva han mente om skilsmissen uten at vi var til stede, sier Marit Garstad.

Under lupen

Som en del av modellen kommer familiene tilbake til en evaluering etter seks måneder.

Astrid Strandbu

Astrid Strandbu skal forske på den nye modellen.

For å få klare svar på om meklingsmodellen fra Grenland gjør en forskjell for barna, skal to forskere teste ut modellen ved to familiekontorer.

– Hvis familiekontoret kan legge til rette for at familiene kan få mest mulig utbytte av meklingen, og at ordningen de kommer frem til er de beste for barna og foreldrene, tenker jeg at det er et viktig prosjekt. Denne modellen kan absolutt overføres til hele landet, sier Astrid Strandbu, som er en forskerne.

Les også:

– Ingen ulemper

Barneombud Anne Lindboe har stor tro på at meklingsmodellen fra Grenland kan bli en standard ved alle familiekontor i landet.

– Det som er så genialt, er at modellen er så enkel. I tillegg slipper man unna at barn skal ta et standpunkt. Dette er en helt åpen samtale, der barn skal snakke om det de er opptatt av.

– Ser du ingen ulemper ved dette?

– Nei, jeg synes modellen virker kjempefin. Jeg er veldig opptatt av at barn skal høres, for jeg tror det kan gi en bedre løsning for både barn og foreldre. Hvis vi får forskning og data som beviser at dette fungerer, vil det kunne stimulerer kontor i hele landet til å bruke denne modellen.