Hopp til innhold

Vet du hvor kaldt det er i kjøleskapet ditt?

Hvis det er varmere enn fire grader, kan maten fort bli dårlig og gjøre deg syk.

Det var ti grader i kjøleskapet da vi sjekket temperaturen første gang

Det var ti grader i kjøleskapet på kjøkkenet til NRK Vestfold, da vi sjekket temperaturen første gang.

Foto: Marianne Aakermann / NRK

Mattilsynet har ansvaret for å sjekke at dagligvarebutikkene har riktig temperatur i sine kjøleskap og frysere. Men temperaturen i kjøleskapet hjemme, den må vi sjekke selv. For at maten ikke skal bli ødelagt, bør kjøleskapet holde en temperatur på mellom null og fire grader.

Kjøttdeig

Kjøttdeig er blant matvarene som regnes som lett bedervelige, og som det er viktig å oppbevare riktig.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

– Når temperaturen ligger under fire grader, så formerer ikke bakteriene seg. Da holder maten seg lenge, sier Mona Bondevik, seksjonssjef i Mattilsynet i Vestfold.

Les også:

Holdbarhetsdatoen på matvarer er basert på at maten oppbevares riktig, på maks fire grader.

–Bakterier liker seg spesielt godt mellom 20 og 50 grader, men bakterieveksten starter allerede ved fire grader, sier Bondevik.

Kjøttdeig som oppbevares i et kjøleskap med for høy temperatur, kan være ødelagt i løpet av dager.

Mona Bondevik, Mattilsynet

Matvarer som er lett bedervelige, som kjøtt, fisk, melk og egg, er spesielt utsatt i kjøleskap som er for varme. Holdbarheten reduseres kraftig, dersom den ikke oppbevares som anbefalt, forklarer hun.

Kjøleskap

Det kan være lurt å skru på denne knappen i kjøleskapet, hvis temperaturen ikke holder det anbefalte nivået mellom null og fire grader.

Foto: Marianne Aakermann / NRK

– Et eksempel er kjøttdeig, et mye brukt produkt i norske familier. Hvis kjøttdeigen oppbevares på riktig temperatur, er den holdbar ca. fire dager. Er temperaturen for høy i kjøleskapet, kan den være ødelagt i løpet av et par dager.

Fysne snokere slipper kulda ut

Det er mange ting som påvirker temperaturen i kjøleskapet ditt. Ideelt sett bør temperaturen ligge mellom null og fire grader, for at maten ikke skal bli dårlig for fort. Temperaturen påvirkes av hvor ofte du åpner kjøleskapet, hvor lenge det står åpent, temperaturen på det du setter inn i kjøleskapet, og av hvor fullt det er i kjøleskapet.

– Jo mer mat i kjøleskapet, jo dårligere blir luftsirkulasjonen i kjøleskapet, og da stiger temperaturen også. Det er viktig å tenke på før jul og før høytider, eller hvis du storhandler en gang i uka.

Hun anbefaler å rydde kjøleskapet for hermetikk, frukt og grønt som ikke nødvendigvis må ligge i kjøleskapet, for å gi bedre rom for det som må være nedkjølt.

Les også:

– Det kan også være greit å tenke på at hver gang du åpner kjøleskapet, slipper du ut den kjølige lufta, og da tar det litt tid for kjøleskapet å få temperaturen ned igjen.

En helt vanlig dag, i en helt vanlig familie på fire

Har du tenkt på hvor mange ganger du åpner kjøleskapet i løpet av en dag? Hjemme hos oss åpnet vi døra åtte ganger i løpet av frokostlaging og matpakkesmøring. Så fikk kjøleskapet en god pause mens vi var på jobb og skole.

Kjøleskap

Her er kjøleskapet på kjøkkenet til NRK Vestfold, proppfullt av maten til de nær 30 ansatte. Kjøleskapet holdt ti grader da vi bestemte oss for å sjekke temperaturen.

Foto: Marianne Aakermann / NRK

Men når skolebarna kommer hjem får kjøleskapet kjørt seg av snokerne som har lyst på «noe», et eller annet, noe godt. Så kommer en ny runde med døråpninger når middagen skal lages. Så står kanskje døra litt åpen når man blir litt fysen på kvelden.

Bare i løpet av en vanlig hverdag er kjøleskapsdøra vår åpen over tretti ganger. Hver gang slipper vi inn den gode, lune kjøkkenvarmen til matvarene som helst ikke skal ha over fire grader.

For maten i kjøleskapet på jobben er det enda verre. Der er vi tretti mennesker som flere ganger om dagen åpner døra til kjøleskapet for å sette lunsjen inn, ta lunsjen ut, i tillegg til at noen skal ha melk til kaffen eller bare kikke litt. Dette kjøleskapet er også ofte helt fullt.

Da vi la inn et termometer, skråsikre på at kjøleskapet vårt holdt de anbefalte fire gradene, ble vi overrasket. For termometeret viste ti grader, langt over det anbefalte og trygge.

– Bruk et termometer

Mattilsynet anbefaler at alle som ikke har kjøleskap som viser temperaturen, legger inn et lite termometer for å ha kontroll på hvor kaldt det faktisk er i kjøleskapet.

– Vi er nok mindre bevisste enn vi bør være, og vi anbefaler at man følger med på at temperaturen ligger på det anbefalte.

Det var ti grader i kjøleskapet da vi sjekket temperaturen første gang

Lettere sjokkerte kunne vi konstatere at kjøleskapet på jobben holdt ti grader.

Foto: Marianne Aakermann / NRK
Temperatur i kjøleskapet

Etter at vi skrudde opp effekten på kjøleskapet, gikk temperaturen ned.

Foto: Marianne Aakermann / NRK

Mona Bondevik tror de fleste vil ha nytte av å undersøke om kjøleskapet er så kaldt som det skal være. Selv fikk hun seg en overraskelse da hun nylig sjekket sitt eget kjøleskap.

– Faktisk var det åtte grader i kjøleskapet mitt, så da måtte jeg ta grep, ler hun.