Hopp til innhold

Hvor ble det av vannet?

Båter på tørr havbunn og strender så lange som få har sett dem før. Hos meteorologisk institutt kommer telefoner fra folk som lurer på om det er vann igjen i fjorden.

Unormalt lavt vann

Folk med båter ved Husvikbrygga utenfor Tønsberg får sjansen til å sjekke om bunnsmøringen fremdeles er på plass.

Foto: Arne Petter Wallin Marthinsen / NRK

John Smits

Statsmeteorolog John Smits forteller at vannstanden er unormalt lav.

Foto: NRK

Er du glad i gå tur langs Oslofjorden, ja, nærmest ute i fjorden, eller om du lurer på hvordan det står til med kjølen på båten din bør du benytte sjansen nå. Vannstanden er nemlig ekstremt lav og havbunnen ligger tørr flere meter lenger ut enn vanlig.

– Vannet er hele 66 centimeter lavere enn det burde ha vært. Sterkt lufttrykk presser rett og slett havet ned, sier statsmeteorolog John Smits.

Han forteller at et veldig kraftig høytrykk og nordøstlig fralandsvind er med på å blåse vannet ut fra Oslofjord-området.

– Vi har ikke tall på hva som er rekord i lav vannstand, men at det er unormalt lavt vann nå er sikkert, sier Smits.

Lavvann

Det lave vannet gir nye turmuligheter langs lange og brede strender utenfor Tønsberg.

Foto: Arne P. W. Marthinsen / NRK

Les også:

Skaper hodebry

Båteiere som vil ta en tur til havs kan få seg en overraskelse eller to når sjøen ikke er som den pleier. I Sandefjord måtte Redningsselskapet hjelpe en "tørrlagt" seilbåt som satt fast innerst i havnen.

– Folk er vant til at det er en meter mer med vann. Nå er det grunt mange steder, så de som vil ut i båt må være oppmerksomme, sier Ronny Skarheim som er overstyrmann på redningsskøyten Stormbull i Stavern.

Så langt i dag har de kun hatt det ene oppdraget i Sandefjord, men Skarheim mener det ikke er utenkelig at de blir kalt ut igjen.

Måne og sol, skyer og vind

Så hva er det egentlig som gjør at havet finner det for godt å dra bort fra kysten? Statsmeteorolog Smits har svaret.

Unormalt lavt vann

Kraftig høytrykk og fralandsvind presser vannet bort fra kysten.

Foto: Arne Petter Wallin Marthinsen / NRK

– Det handler om to ting, gravitasjonskraft fra fra sol og måne, som kommer dag ut og dag inn og er forutsigbar i hundrevis av år på forhånd, og så er det været. Sistnevnte forandrer seg stadig.

Nå har vi altså et skikkelig høytrykk på gang og sammen med himmellegemenes gravitasjonskraft, vind og strøm fører det til at vannet blir ekstremt lavt. Så lavt at folk ringer meteorologene for å sjekke hva som foregår.

– Vi har fått inn en del rapporter fra Oslofjordområdet de siste dagene. Mange lurer på om det i det hele tatt er vann igjen i fjorden, sier Smits.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark