Hver tredje båt er uforsikret

Er uhellet ute, kan både båtdrømmen og privatøkonomien gå i grus, advarer forsikringsselskap.

båtliv

1 AV 3: En fersk undersøkelse avslører manglende forsikring hos mange fritidsbåteiere. (arkivbilde)

Foto: Nina kristiin Vraa / NRK

I en undersøkelse utført av analyseselskapet YouGov på vegne av forsikringsselskapet Codan Forsikring ble over 1 000 nordmenn som eier eller har tilgang til fritidsbåt spurt om hvordan de forsikrer båten.

Ifølge undersøkelsen er det bare 57 prosent av de spurte som har kjøpt fritidsbåtforsikring. Omtrent en tredjedel sier de ikke har forsikring, mens 15 prosent oppgir at de ikke vet om båten de bruker er forsikret.

Marius Gjerstad er blant båteierne som ikke har forsikret båten sin.

– I fjor sommer kjørte jeg på et skjær. Jeg var sikker på at jeg hadde forsikring, men da jeg ringte forsikringsselskapet, fikk jeg beskjed om at jeg ikke hadde det, sier han.

Marius Gjerstad fortøyd i Tønsberg gjestehavn.

GLEMSOMME: Båteier Marius Gjerstad, som ligger i Tønsberg Gjestehavn, tror mange glemmer å forsikre båten.

Foto: Maria Hee Furustad / NRK

Gjerstad er altså ikke den eneste.

– Kanskje folk har en gammel båt, og tenker at den ikke er verdt så mye, sier presseansvarlig i Codan Forsikring, Christian Kamhaug, til NRK.

Gjerstad tror mange dropper forsikringen fordi det ikke er påbudt.

Hver femte båt går på grunn

Til NRK forteller Kamhaug at de vanligste skadene kommer av grunnstøting, og at undersøkelsen viser at hver femte båt går på grunn minst én gang.

– En grunnstøting blir ofte veldig dyrt, med skader på både motor, ror og skrog. Har du ikke forsikring, blir det fort slutten på båtdrømmen, sier Kamhaug.

Han forteller at antall innmeldte skader på båt har doblet seg siden år 2000.

– Kjører du på noe uten forsikring, kan det bli ganske store skader som kan bli veldig dyre. Både for dem som har utført skaden, og for dem som blir skadet.

– Uansvarlig

Jens Fredrik Iversen har en seilbåt til 250 000 kroner, og mener at det er uansvarlig og ikke ha båtforsikring.

– Jeg har båtforsikring, og det er noe alle burde ha. Sist vi lå i havna, blåste det veldig mye, og flere båter kom borti hverandre.

– Hvis det oppstår en skade på båten, synker båten betraktelig i verdi. Det kan bli et stort tap uten forsikring, fortsetter han.

Jens Fredrik Iversen har fortøyd seilbåten i Tønsberg gjestehavn.

HAR FORSIKRING: Jens Fredrik Iversen har fortøyd seilbåten i Tønsberg gjestehavn. Han mener alle bør forsikre båten sin.

Foto: Maria Hee Furustad / NRK