Hva skjedde med Hjalmar? Kameratene vil ha svar

SKIEN (NRK): Politiet mener 110 kg tunge Hjalmar Johnsen (62) ble påkjørt av en sykkel, tippet over rekkverket og havnet i vannet. Kameratene til Hjalmar mener det må være en annen forklaring.

Knut Åge Andersen(tv og Morten Andersen vil ha svar på hva som skjedde med Hjalmar Johnsen

Knut Åge Andersen (tv) og Morten Andersen vil ha svar på hva som skjedde med kameraten Hjalmar Johnsen. Her står de ved gjerdet kameraten skal ha tippet over og havnet i elva.

Foto: Martin Torsveit / NRK

– Hjalmar var sterk som en bjørn, veide 110 kg og var 1.92 høy. Det vil ikke være mulig at påkjørsel av en sykkel ville ha tippet ham over gjerdet på 1,10 meter, sier Morten Andersen.

Hjalmar Johnsen forsvant den 15. september i fjor. Den 20. september ble han funnet død i Skienselva. Obduksjonsrapporten finner ingen naturlig dødsårsak, men utelukker ikke drukning.

Morten Andersen og broren Knut Åge Andersen er begge overbevist om at bestekameraten havnet i vannet på en annen måte. Selvmord er utelukket. Det er de sikre på.

– Hjalmar var altfor stabil til det, sier Morten. Obduksjonsrapporten viser at det heller ikke ble påvist alkohol i blodet.

Hjalmar Johnsen

Hjalmar Johnsen ble funnet i Skienselva fem dager etter at han forsvant.

Foto: privat

Burde vært rekonstruert

To menn – begge 35 år – har forklart politiet at den ene kjørte på 62-åringen slik at han tippet over rekkeverket og falt i vannet. Den ene er siktet for uaktsomt drap. Den andre er siktet for å ha forlatt en mann i hjelpeløs tilstand.

De to var ruset om kvelden den 15. september kl. 20:45 da påkjørselen skal ha skjedd.

De er avhørt to ganger, men ingen av de to har gitt en skikkelig forklaring.

– Derfor mener vi at politiet burde ha foretatt en rekonstruksjon tidligst mulig etter hendelsen, sier Morten.

– De burde i hvert fall ha gjort en teknisk rekonstruksjon med ei dokke i sammen størrelse og med samme vekt som Hjalmar.

Hvis ikke politiet gjør det, må vi få til en rekonstruksjon og betale den med innsamlede midler fra Hjalmars omgangskrets. Han hadde mange venner, forteller Morten.

– Da ville vi fått svar på hvor sannsynlig det var at en "kjempe" som Hjalmar tippet over rekkverket, mener Morten.

Hjalmar Johnsen skal ha blitt påkjørt av en sykkel på denne brua i skien

Hjalmar Johnsen skal ha blitt påkjørt av en sykkel på denne brua i Skien. Ingen vitner har meldt seg. Til høyre ser vi gjerdet som Hjalmar skal ha tippet over og havnet i elva.

Foto: Thor Øistein Eriksen / NRK

Politiadvokat Asle Sandnes er uenig med de to kameratene.

– Det er fullt mulig at han kan ha tippet over, sier Sandnes.

– Likevel holder vi mulighetene åpne for andre hendelsesforløp, sier han.

Ingen vitner har meldt seg

Politiet har gjort to avhør av mannen som er siktet for uaktsomt drap. Den andre som er siktet for medvirkning er avhørt to ganger.

– Den ene har forklart at han kjørte på Johnsen. Men utover det er det få gode holdepunkter politiet har å forholde seg til.

– Derfor er det umulig å gjennomføre en rekonstruksjonen, sier Asle Sandnes.

Politiadvokat Asle Sandnes

Politiadvokat Asle Sandnes.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Naturlig med rundspørring

Området der hendelsen skal ha skjedd er godt opplyst og forholdsvis tett opptil stedet ligger det bygg med leiligheter både mot vest og sør. I tillegg er veien forbi området en av de mest trafikkerte i Skien.

Det nærmeste bygget, Klosterhagen 44 har best utsikt til stedet. En av beboerne Jan Grini sier til NRK at ingen fra politiet har kontaktet beboerne etter det som skjedde.

– Det hadde kanskje vært naturlig med en rundspørring hos beboerne, sier han.