Hopp til innhold

Hva gjør du på søndager?

Og hva gjør du absolutt ikke? Meningene om hva som er greit og ikke, er mange. Veldig mange. Og loven gjør det ikke enklere.

Illustrasjonsfoto
Foto: Terje Bendiksby / Scanpix

Har du noen gang blitt revet ut av søvnen søndag formiddag av en nabo som klipper gresset? Eller måtte rope over middagsbordet fordi hekken over veien skulle trimmes akkurat den søndags ettermiddagen?

Folks oppfatning av hva som er greit å gjøre på søndager varierer. For noen er det utenkelig å gjøre noe som helst, annet enn å gå i kirken. For andre er søndagen dagen de skal gjøre alt de ikke har fått tid til de andre dagene i uka.

Lov om helligdagsfred

Søndagen, og de andre helligdagene, har en egen lov. Og den sier at på helligdag fra kl 00 til kl 24 samt påske-, pinse- og julaften etter kl 16 skal det være helligdagsfred som ingen noe sted må forstyrre med utilbørlig larm.

Høytrykksspyler

Det er flott å bruke høytrykksspyleren for å vaske bil eller spyle gårdsplassen, men gjør du det på en søndag bryter du i følge politiet, loven om helligdagsfred.

Foto: Alexander Nordby / NRK

Politiet får fra tid til annen telefoner fra sinte innbyggere som klager på motorsaga, gressklippern eller hekketrimminga til naboen. Og dette regner politiet som utilbørlig støy. Når politiet får disse telefonene på søndager, og andre helligdager, så oppfordres innringeren i utgangspunktet til å snakke med naboen selv.

– Det er ikke nødvendig å bruke politiets ressurser på noe som kan løses internt. Og stort sett lar det seg ordne, sier operasjonsleder Kathrine Klæstad i Vestfold Politidistrikt.

Men hva er utilbørlig larm?

–Det er et definisjonsspørsmål, sier Klæstad.

Politiet vurderer det slik at det skal litt til før det er utilbørlig larm. Da er det snakk om lyder som konkret forstyrrer, som gressklippere eller høytrykkspylere eller andre maskiner som bråker.

I Telemark reagerte nylig beboere på isbil-støy på søndagen.

Vårglede på trampoline

Barns lek på trampoline er ikke utilbørlig larm, selv om det kan være ganske støyende.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Hvis du nå lurer på om du kan klage på trampolinehopping eller høylytt lek i gata, så er det ikke ansett som utilbørlig larm hos politiet.

– Stort sett er ikke tolkningen noe problem, for folk selv opplever jo bråket så utilbørlig at de ringer. Får vi gjentatte klager og meldinger om støy fra samme adresse, så har vi mulighet til å gi bøter, og har vi kapasitet til det, så bistår vi gjerne ved å ta kontakt med den personen som støyer, sier Klæstad som ikke kan huske at noen har blitt bøtelagt for det. Men muligheten ligger der.

Ta vare på familien

– Det er klart, jeg er jo prest her i Domkirken, sier sogneprest Yngve Sagedal i Tunsberg Bispedømme, og ser opp på kirken i Tønsberg sentrum.

– Vi inviterer jo alltid på søndagen til gudstjeneste, til det fellesskapet som det er. Men når det er sagt, så er det beste du kan gjøre på søndagen å ta vare på familien.

Sagedal oppfordrer til stille aktiviteter, som for eksempel en tur i skogen med hele familien.

Han mener det må være rom for en dag i uka hvor samfunnet kan hente seg inn igjen.

Til de som mener at kirken selv står for mye av bråket på søndag formiddag, sier sognepresten dette:

– Ja, det hender vi får klager. Men det er jo på måte ikke støy. Det er på en tradisjon, klokkene setter sinnet og hele kroppen inn i et annet modus. Alle kjenner jo kirkeklokkene og vet hva de signaliserer, sier han, og påpeker at kirkeklokker, uansett hvor høyt de kimer, faktisk er en lovlig lyd, også på søndag.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark