Hopp til innhold

Hundeeiere lures av useriøse oppdrettere

Anne-Lene kjøpte valp fra en useriøs oppdretter. Mange av hundene er svindyre og du risikerer å få med store problemer på kjøpet.

Anne-Lene Viken med sine to maltesere

Anne-Lene Viken har hatt mange hunder, men ble likevel lurt. Wilma var fra Romania, men hadde polsk hundepass. Det ble et kostbart kjøp.

Foto: (Privat)

– Jeg skammer meg dypt og inderlig over å ha vært med på å opprettholde den skitne businessen.

Det er såkalte valpefabrikker Anne-Lene Viken tenker på. Hun har hatt hund i mange år, men ble likevel lurt. For fem år siden ville hun ha en røytefri hund.

På nettet fant hun annonse på en malteservalp. Den ble hentet hos en kvinne i Stavanger. Kvinnen sa at valpen kom fra Romania.

– Jeg trodde ikke jeg var lettlurt, men jammen gikk jeg i baret. For valpen var jo så skjønn og alt så fint ut.

Kostbar hund

Valpen var så liten at Viken senere skjønte at den trolig ble tatt fra moren for tidlig.

– Wilma er den dyreste hunden vi har hatt. Begge bakbeina er operert, og hun får medisiner på grunn av astma og allergi. Vi elsker henne selvfølgelig over alt på jord, men jeg vil advare andre.

– Lett å bli lurt

Hundetrener og instruktør Cecilie Sæther Sjåstad sier det er mange useriøse hundeoppdrettere også på det norske markedet.

– Mange vil ha hund raskt, og da er det lett å bli lurt. Man risikerer oppdrettere som rett og slett er ute etter pengene dine.

Cecilie Sæther Sjåstad

Skal du ha rasehund, er det viktig å ha stamtavle som er registrert i Norsk Kennel Klub, mener Cecilie Sæther Sjåstad.

Foto: (privat)

Stort marked for designhunder

Hun har ikke noe imot blandingshunder, men sier markedet for å avle fram såkalte designhunder er stort. Det er blant annet vanskelig å forutse valpens gemytt, mener Sjåstad.

Hun stusser over at de ofte selges til like høye priser som renrasede hunder.

– De som oppdretter godkjent rase, har utgifter til helsesjekk, registreringer og oppfølginger. Jeg ser ikke helt hvor utgiftene til oppdretterne av designhundene går.

Veterinærene advarer

Den norske veterinærforening jobber med en forskrift som gjør det enklere å ansvarliggjøre oppdrettere i og utenfor Norsk Kennel Klub (NKK) dersom det følger helseproblemer med kjæledyret.

President og veterinær Torill Moseng bekrefter at designhunder ofte er pasienter hos veterinærene. Hun sier usunn avl strider mot dyrevernloven.

– Det kan føre til pusteproblemer, bein som brekker lett eller øyne som nærmest popper ut av hodeskallen.

Moseng sier oppdretterne etter dyrevernloven har ansvar for å avle frem sunne og friske hunder. Import av hunder med ukjent opprinnelse fra utlandet frarådes, og hun anbefaler å sjekke aktuelle oppdrettere grundig før man kjøper hunder utenfor Norge.

– Ikke gjør det. Mange av hundene avles under forferdelige forhold, kriminelle bander står ofte bak, hundens papirer kan være falske og det å kjøpe en designhund derfra er risikosport.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark