Inn i Senterpartiet i protest mot Erna Solberg og Bent Høie

Bjørn Sverre Birkeland gir seg som leder for Tinn Høyre, og melder seg inn i Senterpartiet. Årsaken er «en voldsom sterk sentraliseringskåthet blant de største partiene», forklarer han.

Bjørn Sverre Birkeland

Bjørn Sverre Birkeland gir seg som leder for Tinn Høyre, og melder seg inn i Senterpartiet i protest mot statsminister Erna Solberg og helseminister Bent Høie.

Foto: Johs Apold / NRK

«Ingen finner et parti som man er helt enig med», skriver Birkeland i begynnelsen av brevet som forklarer hvorfor han melder seg ut av Høyre – et parti han er leder for i Tinn kommune.

– Føler meg rundlurt

Han skriver videre:

«Selv er jeg Høyremann i ideologi, men nå har Høyre sentralt så til de grader sviktet «Bygde-Høgre» og distriktspolitikken at det er skammelig. Det har vært en årelang tradisjon for at Høyre sentralt spiller på lag med ”«Bygde Høgre», men så er altså ikke tilfelle lenger. Da blir det umulig for meg å være med i partiet, og å lede lokalpartiet videre. Derfor har jeg valgt å melde meg ut av Høyre.»

– Dette er ikke en konflikt mellom meg og Tinn Høyre, sier han til NRK.

For Birkeland er det samvittighetsspørsmål, sier han til NRK, etter at han stod på stand for partiet i siste stortingsvalg. Da ga han velgerne et løfte om at Rjukan sykehus skulle bestå om de stemte Høyre. I den nyvalgte regjeringens regjeringsplattform er det en garanti for at lokalsykehusene skal bestå.

– Jeg føler meg rundlurt av partiet sentralt, og jeg har løyet til folk mot min viten og vilje, sier Birkeland.

Vil se seg i speilet uten å gremmes

Likevel endte sagaen om Rjukan sykehus med at Høyres helseminister, Bent Høie, personlig tok den endelige avgjørelsen om å legge ned.

– Høie har selv skrevet det kapittelet av Høyres valgprogram, sier Birkeland til NRK, og fortsetter derfor sin forklaring slik:

«For meg som person er dette ikke til å leve med videre, om jeg skal ha fred med meg selv. Jeg er psykisk og fysisk avhengig av å kunne stå opp om morgenen og se meg selv i speilet uten å gremmes.»

«Ingen kan anklage Tinn Høyre for ikke å ha tatt del i kampen for bevaring av Rjukan sykehus. Jeg er stolt av Tinn Høyre i så måte, og vår egen ordfører i forhold til den innsats som er lagt ned. Steinar Bergsland og undertegnede har arbeidet dag og natt for et bedre resultat enn det som nå foreligger. Det er imidlertid Høyre sentralt som har sviktet og løyet velgere opp i ansiktet, og det som verre er, at de har løyet oss tillitsvalgte opp i ansiktet, og fått oss til å stå på stand for partiet og dermed fått oss til å lyve for velgerne mot bedre vitende.»

Ikke snakket med Høyre sentralt før utmeldingen

Han sier at han ikke har hatt kontakt med noen sentralt i Høyre før han tok avgjørelsen om å melde seg ut av Tinn Høyre.

– Men jeg har hatt løpende kontakt med Høie i forbindelse med sykehussaken.

Birkeland skriver at det var sykehussaken som fikk ham politisk engasjert i det hele tatt, og han mener det derfor sier seg selv at han ikke kan være bekjent av annet enn å trekke seg fra tillitsverv i partiet.

«Tinn Høyre er sviktet, jeg som person (og selv velger) og partileder er sviktet av Høyre sentralt. Jeg er veldig, veldig skuffet og såret.»

«Kaptein på synkende skip»

«Noen vil kanskje anklage meg som «kaptein» (leder av Tinn Høyre) for å forlate «et synkende skip». Til dere vil jeg si; det var «rederne» (Høyre sentralt, med Bent Høie og Erna Solberg i spissen) som «torpederte skipet jeg var kaptein på». Det er for spesielt for meg som «kaptein», og det kan jeg altså ikke leve med videre. Jeg mønstrer derfor i anstendighet av.»

Birkeland sier han ikke kjenner andre profilerte høyrepolitikere i Tinn som vil gå samme vei som ham, men at det har vært rundt 20 utmeldelser allerede.

Birkeland legger til at han fortsatt vil være med i posisjonen, og at han vil samarbeide med Høyre, Senterpartiet, Venstre og de andre uavhengige.

– For øyeblikket blir jeg en senterpartimann, men hva fremtiden vil bringe kan jeg ikke spå, sier han om at han melder seg inn i Senterpartiet.

– Jeg er ikke ferdig med politikk. Jeg brenner for Tinn kommune, sier han.